szerenád

2020.04.17. 19:30

Minden lehetőséget megragadnak

Ha a közönség nem mehet be a teátrumba, a színház dolgozói jönnek ki nézőkhöz.

Fotó: Kiss Annamarie

Április 11-én nagy sikert aratott az a kezdeményezés, melynek során a Csokonai Színház énekkarának tagjai – a Vénkertben és az Újkertben – a Város Napján szórakoztatták a lakókat, zenével adva vigaszt a bezártság ellen. Miután rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, a kórustagok úgy döntöttek, hetente jelentkeznek műsoraikkal a város különböző pontjain. A teljes létszámában 35 tagú kórus 5-6 énekese ezúttal Vranyecz Artúr színművésszel közösen a Darabos és a Bethlen utca által határolt parkolóban, illetve az Arany János téren szórakoztatta a nagyérdeműt félórás minikoncerttel pénteken, ahol operettslágerek és musical dalok csendültek fel.

Kapcsolatteremtés másképp

– Jelen helyzetben – mivel a közönség nem jöhet be a színházba – mi a teátrum dolgozói megyünk ki a nézőkhöz, akikkel olyan módon próbálunk kapcsolatot teremteni, ami biztonságos és a zene által lélekmelengető is – mondta el a Napló kérdésére Vranyecz Artúr. A színművész a minikoncerten az LGT „Elfelejtett szó” című slágerét adta elő nagy sikerrel. – Ez a dal már régóta szerepel a repertoáromban. Eredetileg a nagyon emlékezetes „Senki sem tökéletes” című darabban hallható, mely a „Van aki forrón szeret” című amerikai film nyomán készült. Abban az előadásban énekeltem, s most valahogy úgy éreztem, hogy tartalmában passzol a mostani hangulathoz. Mindenképpen olyasmit kerestem, ami egy kicsit is feldob és jó hangulatú – fejtette ki a Csokonai Színház művész. – Mint oly sok szakmához hasonlóan, a színházban is korlátozottak a lehetőségek, ezért a művészek minden egyes alkalmat próbálnak megragadni ahhoz, hogy közvetítsék azt, ami a lételemük, így az érzéseket, gondolatokat, megélt pillanatokat – tette hozzá. – Számunkra nagyon fontos a kapcsolat a nézőkkel, hiszen olyan műfajban dolgozunk, ami önmagában nem érvényes; a hallgatóság jelenléte szükséges ahhoz, hogy megvalósuljon az az alkotás – véli Vranyecz Artúr. Mint fogalmazott, a színház dolgozói a minikoncerteken kívül most online felületen próbál kapcsolatot tartani a közönséggel. – Én például egy kortárs verset fogok majd rögzíteni, illetve a kollégákkal közösen versmondásba is kezdtünk, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy a közönséggel „találkozzunk” – fűzte hozzá.

Online próbálnak

A Csokonai Színház kapuja már egy hónapja zárva tart, mely a színészek számára is fájó intézkedés. „Az öreg hölgy látogatása” című darab – melyben Vranyecz Artúr is szerepel – bemutatója március 26-án lett volna a debreceni teátrumban, ám a koronavírus-járvány okozta szigorító intézkedések miatt két héttel a bemutató előtt befejezték a próbákat. – A debreceni teátrum nagyszínpadára volt tervezve az előadás, s pont a jelmezes próbák előtt, épp a finisben kellett leállnunk. Jelenleg online folytatjuk, tehát a napom egy részét ez teszi ki, ami nagyon hasznos, viszont sajnos egyelőre nem látjuk mikor is tudjuk bemutatni az előadást. Én nem az a típusú színész vagyok, aki otthon ülve várja, hogy feladatot kapjon, előadóként és oktatóként is tevékeny ember vagyok, aki szeret abban a közegben dolgozni amiben megszokta. A magam részéről azt várom, hogy mikor tudom újra folytatni a próbafolyamatot, illetve az előadásokat – közölte Vranyecz Artúr.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában