önfeledt mulatság

2020.04.26. 12:57

Kevés a hagyományos utcabál Debrecenben

Ugrálóvár, gyerekzsivaj és zenés előadások – többek között ezek juthatnak az ember eszébe az utcabál szó hallatán.

Fotó: Molnár Péter 20191005 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Kezdetét vette a Mihály napi vásár Debrecenben.

Fotó: Napló-archív

Az elmúlt években a mulatságnak e tradicionális fajtájával viszont ritkábban találkozni a népes, a város minden lakójának szóló programokkal szemben.

Majálishangulat a salakmotorozástól a disznóvágásig. Így kezdődött a Napló beszámolója 2002-ben a debreceni Kosárfonó utcában tartott utcabálról. Majd’ 20 éve a bátor gyerekek az aszfaltrajzverseny mellett a rollerezést is kipróbálhatták, amíg a felnőttek fociztak, pingpongoztak vagy kosárlabdáztak. Az elmúlt években viszont a Biharikertben sem szerveznek össznépi bulikat a lakók, sok más városrészhez hasonlóan.

A Kertváros azon kevés kivételek közé tartozik, ahol még mindig népszerű az ilyenfajta utcai összejövetel. A város e környékén tartott program elsősorban a Liget lakóparkban, az Úrrétjén, a Nyulason és a Kertvárosban élők ismerkedését szolgálja. Erre lehetőség is van, hiszen az általában forgalmas úton ekkor sátrak állnak, s amíg a felnőttek finomabbnál finomabb ételeket főznek, a gyerekek rendszerint bűvészshow-n és kézműves-foglalkozáson szórakozhatnak.

Remek kikapcsolódás

– Csaknem 26, kertvárosban eltöltött év után bátran kijelenthetem, hogy Debrecen egyik legösszetartóbb és legbarátságosabb környékén élek – válaszolta Szabó István a Napló azon kérdésére, hogy mi indokolhatja, hogy a Kertvárosban még mindig él a hagyomány. Kifejtette továbbá, a szervezők minden korcsorcsoportnak megfelelő lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra, a főzőverseny, valamint bor- és sörkóstolás pedig remek alkalmat biztosít a régi barátságok ápolására, és új ismeretségek kötésére. Szabó István szerint a már tradíciónak számító utcabál fontos szerepet tölt be a környékbeliek életében, s véleménye szerint máshol is hasznosak lehetnek az ilyen rendezvények a lakóközösségek összetartozásának erősítésében.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában