március 15.

2020.03.12. 13:03

Költők, írók elevenednek meg a kollégiumi múzeumban

Rendhagyó programokkal emlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára a Debreceni Református Kollégium Múzeuma.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan kiállítás nyílik a Debreceni Református Kollégium Oratóriuma előtti térben március 13-án, tudatta a múzeum. A „Debreczen… szabadságunk nyugalmas bölcsője” – költők, írók 1849-ben című tárlat nemcsak Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János élettörténetének vonatkozó debreceni szakaszát villantja föl, hanem Vachott Sándorné emlékirata alapján az ideiglenes beszállásolások családi miliőjét is megidézi. A fővárosból érkező költők és írók java nem egyedül jött: Vörösmarty Mihály Csajághy Laurával, Jókai Mór Laborfalvy Rózával, Vachott Sándor pedig naplóíró feleségével érkezett Debrecenbe. A kort megidéző tárlat ebben a hónapban látható a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

A kiállításhoz kapcsolódóan az óvodai és iskolai csoportok '48-as múzeumpedagógiai foglalkozásokra jelentkezhetnek, valamint – korosztálytól függetlenül – rendhagyó történelmi és irodalmi sétákon vehetnek részt.

A múzeum egyelőre nem zár be, és programjait napirenden tartja, a körülmények fokozott figyelembevétele mellett, írják közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában