Szellemi feltöltődés

2020.03.29. 14:25

Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben

Bár az új koronavírus-járvány miatt bezártak Debrecen kulturális intézményei és elmaradnak a tavaszi, nyár eleji rendezvények, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak kulturális programok nélkül az érdeklődők.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A Kölcsey Központ vasárnap délután virtuális tárlatvezetéssel várja a 80 éves László Ákos grafikusművész Töredékek című kiállítására a közönséget: az intézmény Facebook-oldalán a művész maga vezeti végig virtuálisan az érdeklődőket a tárlaton Szénási Miklós irodalmár-újságíró közreműködésével és intuitív zenekíséretével.

Debrecen első filmszínháza, az idén 108 éves Apolló art mozi a Youtube-csatornáján előre meghirdetett időpontban filmeket mutat be, azt követően pedig neves rendezőkkel, színészekkel, alkotókkal online beszélget Fejér Tamás, a mozi vezetője. Elsőként debreceni kötődésű alkotók filmjeinek ingyenes megtekintésére nyílik lehetőség: minden héten csütörtök délután a közös, mégis biztonságos mozizást követően a „chatszobába” mindenki bekapcsolódhat kérdéseivel, kommentjeivel.

Az első vetítésre, az Életem legrosszabb napja című film online premierjére négyszázan voltak kíváncsiak, amely több mint kétszerese a mozi épületében található Kertész Mihály-terem befogadóképességének, a film után pedig rögtön élő beszélgetést közvetítettek a rendezővel, Pólik Józseffel. Legközelebb április 2-án a Fehér tenyér című filmet láthatja a közönség, ami után Hajdú Szabolcs rendezővel Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere és Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője beszélget.

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár eközben virtuális helytörténeti kiállításokra várja az érdeklődőket. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatták, céljuk, hogy a közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljanak és vonjanak be a saját városrészének közösségi életébe.

A 2020-ra tervezett 15 kiállításból januárban és februárban négy helytörténeti kiállítást szerveztek fiókkönyvtárakban, ahol már a lakosok által felajánlott fotókat is láthatták a látogatók. A rendkívüli járványhelyzet miatt a márciusra tervezett kiállítások anyagát már csak virtuálisan, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján tudják bemutatni. Az érdeklődők jelenleg három, a Nagyerdőt, az Újkertet, valamint a Lencztelepet és a Kerekestelepet bemutató helytörténeti kiállítást láthatják – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában