küzdelem és bizakodás

2020.02.06. 12:22

Élmények szülte költészet

Orbán Sándor az édesapjától örökölte a versek szeretetét.

Fotó: Tányér József

Orbán Sándor első verseskötetét mutatták be január 31-én a püspökladányi Dorogi Márton Művelődési Központ aulájában. A szerző püspökladányi, az Egyesített Óvodai Intézményben dolgozik, csaknem egy évtizede foglalkozik komolyabban a versírással. Jelen kötete Élet, szerelem, elmúlás címmel, magánkiadásban jelent meg 2019-ben.

A könyvbemutatón Kissné Tóth Erzsébet intézményvezető gratulált a kötethez, és köszöntőjében biztatta további versírásra kollégájukat.

A puszta

Az esten először a verseskötet összeállításának és megjelenésének körülményeiről, a családi háttérről beszélgettek az alkotóval. Orbán Sándor elmondta, hogy a versek szeretetét apjától örökölte, aki maga is írt tréfás mondókákat, locsolóverseket. Édesapjával sokat járt Hosszúháton s a településünk határában fekvő Gatálypusztán is. Ezeket az emlékeket, gyermekkorának meghatározó élményeit öntötte versbe, a természet, a rónaság, a szülőföld, az otthon szeretetét. Emlékek, a családi körben eltöltött szép napok, álmok, képzelet és valóság jelenik meg a költői képek által.

A puszta mint égi katedrális a szabadság, a határtalan vágyak jelképe. A szerző olyan átéléssel, valósághűen ír a végtelen alföldi tájról, pásztorokról, betyárokról, mintha maga is közöttük nőtt volna fel.

Az alkotások között olvashatunk személyes élményekből táplálkozó, olykor bús, keserédes verseket is, melyek végül mégis a tenni akarást, a küzdelmet, a bizakodást hirdetik.

Tányér József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában