hálát adtak a nyíracsádiak

2020.01.02. 12:16

Merjünk köszönetet mondani Istennek

Hálaadó liturgián mondtak köszönetet a görögkatolikus hívek Nyíracsádon az életért, a lehetőségekért.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az óév utolsó napján délután sokan mentek el a nyírségi település görögkatolikus templomába, hogy hálát adjanak a Jóistennek a mögöttünk hagyott esztendőért. A híveknek Tatai Zoltán segédlelkész olvasta fel az aznapi igeszakaszt, majd Tóth Elek parókus szólt a hívekhez. Utalt az előző vasárnapi evangéliumi történetre, amelyben Jézus tíz leprást gyógyított meg, de csak egyetlen egy mondott köszönetet érte.

A parókus felhívta a figyelmet arra, hogy a mai emberek egy része is hajalmos hasonlóan cselekedni: elfeledkezni arról, hogy mindent a Jóistentől kapunk, de nem tudunk köszönetet mondani, hálát adni érte. – Álljunk meg az év végén, és adjunk hálát az életért, az ajándékokért: a szeretetért, az odafigyelésért, de a lehetőségekért is, amiket vagy kihasználtunk, vagy elvesztegettünk. Hálát kell adnunk azért is, hogy a bajban, a betegségben, a szenvedésben sem hagyott egyedül bennünket az Úr, hanem ott volt velünk, mellettünk, hogy támogasson minket. Merjük kimondani: Köszönöm Istenem! – hangzottak Tóth Elek elgondolkodtató szavai.

Mecsei Jánosné (jobbról), Gnáj Ferencné és Lakatosné Nagy Erzsébet is hálát adott a mögöttük hagyott esztendőért. | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Számvetés

A parókus számot vetett a hátrahagyott esztendő eseményeivel, rendezvényeivel, kiemelve a missziós kereszt nyíracsádi látogatását és a csíksomlyói pápai zarándoklatot is. Örömmel jelentette be azt is, hogy az elmúlt évben csaknem 30 ezren látogattak el a liturgiákra, rendezvényekre, valamint kiemelte, hogy egyre több fiatal család vesz részt az egyházi rendezvényeken is.

– Mindannyian Jézus vendégei vagyunk, aki meghív bennünket az eucharisztia szentségében magához. A keresztény ember nem magában, hanem közösségben éli meg igazán kereszténységét, mert akkor Jézus is ott van közöttünk. Az év utolsó napján mondjunk köszönetet a hitért, az erőért, amit tőle kaptunk, és a támogatásért, amivel velünk volt örömünkben és bánatunkban egyaránt – fogalmazott a parókus, aki kiemelte, hogy Jézus meghívására igent mondani különösen fontos lesz az előttünk álló évben, amikor is hazánk lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája, ahol szintén Jézus vendégei leszünk.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: A Gulyás család is részt vett a hálaadó liturgián. Eszter anyukája ölében, két testvére a ministránsok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában