a rendezővel beszélgettünk

2019.12.16. 16:45

Négy díjat nyert a Pilátus Olaszországban

A Szabó Magda regényéből készült filmet négy kategóriában is díjazták Milánóban.

Fotó: Dombrovszky Linda magánarchívuma

– Szabó Magda gyerekkorom óta fontos, talán írói nagysága mellett azért is, mert debreceni születésű vagyok. Nap mint nap a Szent Anna utcai háza előtt mentünk el, gyakran szóba jött otthon a neve. Regényei szép lassan váltak fontossá, elsősorban azért, mert nagyon őszinte és személyes író, aki a saját belső történéseit úgy formálja szavakká, hogy azok mindannyiunk számára átérezhetővé válnak. A Pilátus számomra a szeretet gyakorlásának a nehézségéről szól, mindezt egy anya-lánya viszonyon keresztül meséli el. Szeretik egymást, de nem tudják jól szeretni egymást, ez az ő tragédiájuk – mondta el a Naplónak Dombrovszky Linda, a film rendezője.

Fotó: Dombrovszky Linda magánarchívuma

Négyszeres öröm

A Milánói Filmdíj Olaszország egyik rangos filmes eseménye. A Szabó Magda Pilátus című regényéből készült filmet összesen hat díjra jelölték, végül négy elismerést kapott: a legjobb rendezőét (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplőét (Hámori Ildikó), a legjobb operatőrét (Hartung Dávid) és a legjobb vágónak (Mezei Áron) járó díjat. – Ez a fesztivál kicsit az Oscar mintáját követi. Struktúrája, hogy a Leonardo Da Vinci Society nevű olasz filmes szervezet tagjai titkosan szavaznak a nominált filmekre, így születnek a díjak. A díjnyertes alkotásokat később vetítik a közönségnek, ők szavaznak, melyik legyen a legjobb – tette hozzá a rendezőnő. A jövőre nézve van egy nagyszabású terve, mely szintén adaptáció, azonban nagyjátékfilmnek szánja. Dokumentumfilmben is gondolkodik, hisz nagyon közel áll ez a műfaj is hozzá.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában