évforduló

2019.12.16. 12:21

Hajdú-ünnep a legkisebb hajdúvárosban

Egy teremben volt látható Lencz Géza professzor, Bocskai-kutató arcképe és a Bocskai Korona.

Fotó: Korpa Tamás

December 12. piros betűs ünnepnap a régi hajdúvárosok életében. Hiszen 1605-ben ezen a napon adták ki azt a Bocskai István fejedelem kézjegyével szentesített kiváltságlevelet, amely rendelkezett a hajdúk letelepítéséről és kollektív jogairól. Azzal a céllal – idézve a Korponán kelt kiváltságlevelet –,

„hogy pedig a mi említett vitézeink bizonytalan lakhelyeikről el ne széledjenek, és idegen joghatóság alá ne kerüljenek”.

Nyílik a Hajdú Múzeum

– Vámospércsen minden évben megemlékezünk a település újkori történetét meghatározó eseményről. Hiszen innentől kezdve Vámospércs jogállása, lakossági összetétele és egyáltalán a település karaktere jelentős módon megváltozott. Az elmúlt években a hajdú-tudat megerősítése céljából számos szakmai napot, tábort, szülőföld-kutató kirándulást szerveztünk, és hamarosan kitárhatja kapuit a Hajdú Múzeumunk is. Kívánom, hogy a köztünk helyet foglaló felsős iskolai osztályok tanulói magukénak érezzék, és a jövő esélyét lássák múltunknak e szeletében – fogalmazott ünnepi beszédében Ménes Andrea polgármester.

A Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak műsorát követően Buczkó József címzetes múzeumigazgató, etnográfus tartott előadást Bocskai pályaképéről és szabadságharcáról. A rendezvény alatt a városháza dísztermében megtekinthető volt a Bocskai Korona Hajdúnánáson őrzött másolata. – Megható találkozás, hogy a Városházán egy terembe került Vámospércs nagy szülöttje, Lencz Géza professzor, Bocskai-kutató arcképe és a Bocskai Korona, amelynek hazahozataláért ő is fáradozott, sajnos sikertelenül, 1926-ban – jegyezte meg Buczkó József.

Korpa Tamás

Borítókép: Ménes Andrea polgármester ünnepi beszédet mondott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában