Macska a betonban

2019.10.31. 15:26

Időutazók a közeli végeken

Fotó: macskaabetonban.hu

– Orosz traktorral szántottunk át Romániába! – újságolta egy hang a minap a telefonban. Ha nem mutatkozik be (és nem írja ki a készülék a nevét), akkor is kitalálhattuk volna, hogy Dalnoky Ferenc beszél, az ismert, megyénkbeli retró- és életérzésgyűjtő, úgy is, mint Végh Béla, a Budikalendárium című kötet szerzője. Ezúttal azonban az első, Homokkerti capriccio című könyvének utóéletéről, azaz az annak felhasználásával készülő filmről hozott friss híreket. – Túl vagyunk a 9. forgatási napon a 25 közül, addig szerencsére kegyes volt hozzánk az időjárás – jelezte Dalnoky, aki forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzi a közösségi finanszírozásban készülő, további támogatókat kereső produkciót.

A Macska a betonban című, egyórás „áldokumentum-filmvígjáték” – nem meglepő módon – visszavezet bennünket az időben: szinopszisa szerint Nagybegyesen 1972-ben gázrobbanás történt. (Ez a mozzanat némiképp ismerős lehet, ami nem véletlen, hiszen a forgatás jórészt a roppant hasonló nevű Nagyhegyesen, a helyi lakók részvételével zajlik.) A szerencsétlenség óta a képzeletbeli településen megszaporodtak a nehezen magyarázható esetek, például számtalan macska a normálistól eltérően kezdett viselkedni, és ezek gazdáival is mindig történik valami – olvasható a produkció honlapján.

Az időutazás kellékeinek előteremtésében Dalnokyék retrógyűjtő-szenvedélye garancia a sikerhez. – Szereztünk háromméteres Lenin-szobrot, szovjet tábornoki egyenruhát, munkásőr-uniformist – sorolta beszélgetésünkkor az alkotó.

A film – melynek operatőre Jakab Attila – a tervek szerint jövőre lesz kész, s a weblap mellett hivatalos Facebook-oldalon is lehet követni a forgatás legfrissebb történéseit.

FGY

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában