Ligetaljai Napok

2019.07.04. 19:15

Újra nagyot buliztak a Ligetalján

Folkéj, sportnap, amatőr művészeti csoportok és sztárok műsora adta a gerincét a háromnapos kulturális fesztiválnak a múlt hétvégén.

Fotó: Tulipán Csilla

Huszonhatodik alkalommal szervezték meg a helyiek a Ligetaljai Napokat Nyíradonyban. Péntek este a szabadtéri színpadon ropta a táncot a Kisliget, a Kispendely és a Parittya Néptáncegyüttes, de színre lépett a fesztivál erdélyi díszvendége, Nyíradony testvértelepülése, Esztelnek Hamuvirág Néptánccsoportja is. A gálaműsoron a fiatal felnőttekből álló Kisliget Együttes ünnepélyesen felvette tagjai közé a Kispendely táncosait. Utána slmabucvacsora és a Flaska Banda táncháza várta az érdeklődőket.

Szombaton reggeltől késő délutánig versengett a sakktáblák mellett Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megye apraja és nagyja a művelődési házban, de még a pártiumból is érkeztek versenyzők szép számmal. Volt előadás az egészséges életmódról is, s pattogtak a ping-pong labdák a csarnokban egész délelőtt, ahogyan a focisták is számos gyönyörű gólt lőttek.

Karneváli hangulat a főúton

A kulturális fesztivál zárónapján reggel a programra érkezőket igazi karneváli hangulat fogadta, hiszen a 471-es főúton, a városházától a régi vásártérig mazsorettek vonultak fel a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében. Ezután az Európa Parkban egész nap színpadi műsor várta a látogatókat. Az amatőr művészeti együttesek közül színre lépett Fülöp, Nyíracsád, Hajdúdorog, Hajdúsámson, Vámospércs, Nyírlugos, Nyíradony és ez erdélyi Esztelnek. Délidőben a babgulyás kanalazása közben a Madách Színház sztárja, Csengeri Attila énekelt duettet a nyíradonyi származású Mercs Angéla énekművésszel. Az örökzöld operetteket a közönség is fennhangon énekelte. Közben lehetett íjászkodni, kosarat fonni, családi vetélkedőn szórakozni, kisvonattal várost nézni, a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepüléseiről érkező árusok kézműves portékáiból vásárolni. Minden évben összemérik főzőtehetségüket a térség települései, Baracskáné dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató volt a zsűri elnöke, s levesek, pörköltek, valamint egyéb finomságok kategóriájában hirdettek győzteseket.

 

Régi adonyi bálok hangulata

A Magyar Honvédség is izgalmas toborzóprogramokkal készült: volt fegyver- és járműbemutató, ki lehetett próbálni szimulátorokat is, de közelharcbemutatót is láthattak az érdeklődők. Délután 3 órától indult a sztárparádé: először a mikepércsi Fruzsikás Együttes népzenei feldolgozásait és saját szerzeményeit hallgathatta meg a publikum. Ezután a debreceni zenészekből álló, country zenét játszó Kantrijó Zenekar következett, műsoruk a „Relikviák” címet viselte. Erre a koncertre sok adonyi kijött nosztalgiázni, ugyanis id. Rehó Sándor, a zenekar dobosa a régi helyi bálokon muzsikáló Hell’s Angels népszerű zenésze volt.

„Több évtizeddel ezelőtt, mikor a művházban muzsikáltunk, olyan sokan voltak, hogy szinte még a csilláron is lógtak. Szilágyi György igazgató odajött hozzánk az egyik szünetben, s azt kérdezte, tudjuk-e, hány jegyet adtak el? 750 ember zsúfolódott be a kultúrházba! Hihetetlen közösségi élet volt akkoriban”

– mesélte Rehó Sándor, aki a nyíradonyi koncert helyszínre való tekintettel meghívta az egykori zenekar énekes-gitáros-frontemberét, Szöllősi Tibort vendégszereplésre.

A nap végén a Karthago rockzenéjétől volt hangos a ligetaljai környék. A kulturális fesztivált tűzijáték zárta.

Tulipán Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában