Három napon át szórakoztak

2019.07.07. 13:07

Igazi programkavalkád a bajomi falunapon

A rendezvényre pénteken, szombaton és vasárnap is várták a látogatókat.

Fotó: Kovács Péter

Az értékek, a hagyományok gyökereinek bemutatója volt a falunap középpontjában.

Ezt Szító Sándor, a sárréti település polgármestere hangsúlyozta Biharnagybajom legnagyobb rendezvénye kapcsán, amelyet a hétvégén rendeztek meg.

Hagyomány, hogy július első vagy második hétvégéjén – egyeztetve a szomszédos helységekkel – tartja Biharnagybajom a falunapot, amelynek programjai között szép számmal akad a település gazdag kézműves múltjának, valamint a jelen értékeinek bemutatására alkalmas program is. Péntek este rockkoncertekkel kezdődött az eseménysor, a szombat a szórakozásé volt, míg vasárnap a térségi fogathajtóversenyt tartották.

 

Díjnyertes körömpörkölt

A legkorábban a főzőversenyben résztvevő csapatok érkeztek. Szám szerint húszan, közöttük intézmények, baráti társaságok, elszármazottak, civil szervezetek, akik a sárréti gasztronómia legjavát készítették el a maguk és a vendégek örömére. A versenyen a Kis Butyok csapat körömpörköltje végzett az élen, őt követte a Török Team marhapörköltje túrós csuszával, majd a művelődési központ palóclevese. Külön érdekesség volt a parasztolimpia, amelynek sztárvendége Fekete László erőművész volt. A különböző tréfás feladatok versenyét Szabó Ágoston nyerte, a második helyen Pálfi Tamás, míg a harmadikon Pálfi Zoltán végzett.

És ha a falunap legfontosabb céljának a hagyományőrzést, a település értékeinek középpontba állítását nevezte Szító Sándor polgármester, akkor kukkantsunk be a művelődési házba. Ott a gyékényfonásból láthattak bemutatót a vendégek, részt vehettek Nemes Antal Bajomi emlékeim című könyvének bemutatóján, megtekinthették a biharnagybajomi ősökkel rendelkező Szűcs Péter riporter fotókiállítását. A fiatalon elhunyt néprajzos, népművelő és polgármester, Kacska Zoltán emlékére is nyílt tárlat. Az épületen kívül pedig a bajomiak fiatal fotográfusa, Jenei Boldizsár helyi emberek portréiból összeállított kiállítását nézhették meg az érdeklődők. A falunap egyben a Karafitty citeraegyütes találkozója is volt. Az alkalom szomorú hangulatban telt, és egyben emlékezés is volt az együttes megalakítójára, vezetőjére, Nemes Istvánra, aki a napokban hunyt el. A helyi és a környékbeli települések kulturális és hagyományőrző csoportjai remek „bemelegítőnek” tűntek az esti sztárvendég, az R-GO koncertjének.

Főszerepben a lovak

A falunap zárónapja, vasárnap is a hagyományőrzés jegyében telt el. Ezúttal Biharnagybajom lovas tradícióit mutatták be a XVI. Biharnagybajomi Lovasnapon.

Megnyitójában Szító Sándor hangsúlyozta, a ló és lovasa mindig jó kapcsolatban voltak, majd a fogathajtás történetének gyökereit idézte fel, amikor még bő egy évszázaddal ezelőtt a rosszabb útviszonyok miatt a szekérhajtók „edzettek”, gyakoroltak uruk biztonságos célba juttatásáért. A bajomi versenyen 19 fogat állt rajthoz és teljesítette az akadálypályát. A helybeli fogatosokon kívül érkeztek versenyzők Hajdúszoboszlóról és Hajdúböszörményből is.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában