Két hét a művészet jegyében

2019.06.29. 22:08

Megérkeztek a művészek Hajdúböszörménybe

Megnyílt az 56. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep.

Fotó: Kiss Annamarie

A Káplár-díjas Pálfy Julianna festőművész kiállításának megnyitójával kezdetét vette Hajdúböszörményben szombat este a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep. A Széchenyi István Szakképző Iskola Kollégiumában két hétig tartó rendezvényen ezúttal tizenheten vesznek részt. – Ez az ország legrégebbi, immár ötvenhat éves festőtelepe. Nagyon kevés ilyen hely van az országban, mint ez kisváros, ahol ennyire megőrizték a művészeti életet – jelentette ki a megnyitón Kupás Csilla, a művésztelep szervező titkára.

Muszáj folytatni

Ezután megemlékezett azokról a művészekről, akik résztvevői voltak a telepnek, de ma már nem lehetnek itt. Két éve hunyt el Burai István. Néhány hónapja távozott az élők sorából a kassai Vlado Bronisevsky, néhány hete pedig a berettyóújfalui Kurucz Imre szobrász ment el. – Ennek ellenére nekünk tovább kell lépnünk, muszáj csinálni ezt a munkát. Ez a város talán éppen azért ilyen, mert ez a telep inspirálja az itt élőket – tette hozzá Kupás Csilla.

Állandó kiállítás

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntőjében kifejtette: nagyon fontos a művésztelep a város számára, komoly értékeket mutat fel, nemcsak a helyieknek, hanem a messzebbről ide érkezőknek is érdekes lehet. Elmondta: ezért igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a művészek otthon érezzék magukat a városban. Idén is olyan programot állítottak nekik össze, melynek keretében lehetőségük nyílik a környék megismerésére is. – A művésztelepen született művekből minden évben kap a város néhányat, 56 év alatt így már 1000-1200 mű gyűlt össze. Abban bízom, hogy ezekből egy állandó kiállítást tudunk hamarosan összeállítani – emelte ki Kiss Attila polgármester.

Hatások szintetizálása

Dr. Vitéz Ferenc művészeti író hozzátette: Pálfy Julianna azt a „nemzetköziséget” képviseli, amelyre a telep már az 1968 – 1970 közötti időszakban törekedett, amikor elsőként hívott meg határon túli magyar művészeket.

Aztán arról beszélt, hogy Pálfy Julianna majdnem Magyarországon, Záhony másik oldalán, a Szovjetunióban, Csapon született. Művészeti iskoláit Ungváron végezte. 1993 óta tagja a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének. Férjével, a szintén művésztelepi törzstag Pálfy Istvánnal ezután költöztek Magyarországra. – Azóta is úton van, főleg az elmúlt másfél, két évtizedben, egyéni, páros és csoporttárlatokon, helyi és nemzetközi művésztelepeken, és úton van a művészeti ágak között is. Nemcsak festőművész, hanem író és költő, sikeres gyermekkönyvek szerzője – ismertette Dr. Vitéz Ferenc. Hangsúlyozta, Pálfy Julianna most megnyílt kiállításán a figurális és az absztrakt geometrikus, a szimbolikus és a lírai, az absztrakt impresszionista, meg a konstruktív egyaránt megjelenik.

OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában