Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

2019.06.08. 19:00

Életüket mutatták be a pásztorok

Pásztorok, csikósok, gulyások, juhászok között vagyunk, akikkel leginkább megélhetjük magyarságunkat.

Fotó: Kovács Péter

Ezt Medgyesi Gergely, a hortobágyi génmegőrző kft. vezetője mondta a Pusztai Állatparkban szombaton megtartott XXIII. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó megnyitóján. A versenyszámokban, tehát az állatkifogásban, vízhúzásban, karikásostor és gulyásbot használatban, valamint pányvavetésben szintén járatos vezető több száz fős hallgatóságával megosztott egy pásztorral megesett történetet is. Eszerint a 33-as főúton megállt egy autós, majd gyalogosan felkereste a közelinek látszó gulyást, akitől megkérdezte, hogy nem unatkozik-e. A válasz egyértelmű volt:

„Harangoznak, fölszökött a levegőbe egy gólya az imént, az előtt pedig megfordult a széljárás. Itt mindig történik valami”.

– Azok a pásztorok, akik itt állnak mögöttem – folytatta Medgyesi Gergely –, pontosan tudják, mit jelent annak a kollégájuknak a válasza. Ők meg tudják élni a természet szépségét, hagyományban tudnak élni. És ami nagyon különleges, hogy ezt a természetszeretetet, ennek a hagyománynak a megélését a pásztorok a honfoglaló őseinktől teszik. Remélem, hogy ebből a határtalan, régi természetszeretetből és a hagyomány megélésből egy kis darabot magukkal haza tudnak vinni.

Kék gatya és kőrisfabot

A verseny előtt látványosan vonultak be a hortobágyi fogatok, majd a nap főszereplői, a pásztorok a díszes öltözetükben. Nagy Gézától, a gulyásverseny zsűrielnökétől megtudtuk, hogy a benevezett 21 gulyás- és 9 bojtárcsapat számára pénteken a versenyszámokból már volt egy válogató. Az ott legjobban szereplő három páros vehetett részt a döntőben. A jóval több mint ezer néző a hortobágyi pásztorok legjobbjaitól kaphatott betekintést az állattartók sok évszázados, ám külsőségeit és eszközeit tekintve változatlan munkájába.

Kiss Lajos a fiával versenyzett, döntőbe ugyan nem jutottak, de végig ott voltak az első helyért vetélkedő kollégáik mellett. Öltözékükről elmondták, hogy Mihalkó-féle kalapot viselnek, a kék ing és kék gatya mellé kőrisfából készült faragott bot is jár.

A gulyástalálkozó programja közé tartozott a pusztai ételek főzése, továbbá a pásztortánc verseny. Ez utóbbit ebben az évben már 12. alkalommal rendezték meg.

KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában