Helyi kultúra

2019.05.09. 09:53

Zorba-táncot is jártak a görög kulturális esten

A mezősasi származású karvezető öt görög kórust dirigál.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Görögországból, Proti és Rodolivos településekről érkezett Berettyóújfaluba az a két kórus, melyeknek már tíz éve vezetője a mezősasi származású, Berettyóújfaluban született Kőrösi Erzsébet. A kórusvezető zenei alapjait a berettyóújfalui zeneiskolában szerezte, majd középiskolai évei után a Kölcsey református tanítóképző főiskola ének-zene tanító szakán végzett. Egy nyaraláson ismerkedett meg görög férjével. Jelenleg Kavalán él, öt kórust vezet, amelyekben összesen százötvenen énekelnek.

Görögöktől magyarul

Berettyóújfaluba a két településről harmincöt kórista érkezett. A vezető elmondta, egyikük sem szakmabeli, kottát senki sem tud olvasni, ütemenként tanítja őket négy szólamban énekelni. A tagok között nyugdíjasok, mezőgazdászok, kereskedők, férfiak és nők is vannak.

A görög kulturális esten ismert görög dallamok és világhírű művek is felcsendültek. A zenei alapot a buzuki – mint az egyik tradicionális görög hangszer –, a gitár, a zongora és a hegedű adta. A nézők görög táncot is láthattak, a települések polgármester-helyettesének és kísérőinek előadásában. A zenei elő­adás végén meglepetésként Máté Péter Azért vannak a jóbarátok című slágere a görög kórustól magyar nyelven szólalt meg, ezt a közönség vastapssal kísérte. A műsor a berettyóújfalui zeneiskola fúvósainak is tartogatott meglepetést, ugyanis Kőrösi Erzsébet a települések nevében invitálta a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekart egy nyári előadására.

- Kogyilláné H. Szófia -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában