zarándoklat

2019.05.20. 11:54

Felváltva hozták az ereklyét Biharkeresztesre

Gyomaendrődről száztíz kilométert tett meg Szent László fogmaradványa.

Fotó: Juhász Angéla

Ünnepi szentmisén keretében hódolhattak Biharkeresztesen a katolikus templomban összegyűlt hívek Szent László király előtt, ugyanis az 1095-ben elhunyt lovagkirály egyik ereklyéjét – Szent László fogmaradványát – hozta egy húsz fős lelkes zarándokcsapat Gyomaendrődről, oda pedig Somogyvárról került e féltett kincs.

Fotó: Juhász Angéla

Szerte az országból érkeztek

A zarándokok csütörtök reggel indultak el a gyomaendrődi Szent Imre templomból. Útjuk során Körösladány, Újiráz, Komádi, Körösszakál érintésével érkeztek meg a városba. A zarándokok között az ország számos pontjáról, többek között Győrből, Tatáról és Budapestről is érkeztek jelentkezők, akik vállalták, hogy teljesítik a mintegy 110 kilométeres utat. A csapat vezetője dr. Szonda István a gyomaendrődi Tájház és Helytörténeti Múzeum vezetője, aki elmondta, hogy felváltva hozták az ereklyét. A szentmisén részt vettek többek között a város elöljárói: Barabás Ferenc polgármester, valamint dr. Péter Sándor rendőr ezredes, a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség Vezetője. Mindketten lerótták tiszteletüket Szent László raguzai ereklyéje előtt. A szentmisét dr. Dénes Zoltán plébános kanonok celebrálta.

A misén elhangzott: hogy amit az ember nagyon akar, azt előbb vagy utóbb meg tudja valósítani. Ez az ereklye is képes csodákat létrehozni, hiszen Ferenc pápa pünkösdi látogatása alkalmával Csíksomlyón találkozni fog ezzel az ereklyével. Mi ennek a csodának vagyunk most részesei, nem beszélve arról a csodáról, hogy magyar földre 500 év alatt negyedszerre érkezik pápa.

Fotó: Juhász Angéla

A misét követően a hívek megérinthették a nemes tárgyat, majd a biharkeresztesi Szent László szobor körül egy közös fotót készítettek, innen folytatták útjukat Köröstarjánba. Másnap a nagyváradi Szent László székesegyházban csodálhatták meg a hívek az ereklyét.

Juhász Angéla

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában