Fejlesztés

2024.07.10. 14:58

Tiszta vizet öntenek a pohárba – készül a Keleti több települést érintő beruházása

A vezetékek mellett a fenntarthatóságra és az okos megoldásokra is hangsúlyt fektetnek. A KEHOP pályázattal Balmazújváros, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény vízellátását teszik biztonságosabbá.

Kosztin Éva

A balmazújvárosi Keleti-Főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műtől induló vezetékeket fejlesztik

Forrás: Napló-archív

Jó ütemben halad a balmazújvárosi Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító műtől induló távvezeték pár kivitelezési munkája, amely jelentős mértékben segíti majd Hajdúnánás, Balmazújváros, és Hajdúböszörmény biztonságos vízellátását – erről számoltak be a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító mű – Balmazújváros-Hajdúnánás-Hajdúböszörmény távvezeték építés című KEHOP pályázat sajtótájékoztatóján július 10-én, szerdán Hajdúböszörményben. A rendszert a Tiszamenti Regionális Vízművek Zártkörűen működő Részvénytársaság (TRV Zrt.) az Építési és Közlekedési Minisztérium együttműködésével építi ki.

vízellátás, keleti, hajdúböszörmény, balmazújváros, hajdúnánás, kehop, pályázat
Sőrés István a hajdúböszörményi vízellátás jelentőségét hangsúlyozta 
Forrás: Molnár Péter

A vízellátási igények változnak a térség fejlődésével

A víz Hajdúböszörmény életében betöltött szerepéről beszélt köszöntő beszédében Sőrés István, Hajdúböszörmény alpolgármestere. 

Nagy vízfogyasztónak számít a település 30 ezer lakosával és 37 ezer hektár földjével. Ebből 24 ezer hektárnyi területet művelnek, ami fokozottan igényli a vizet, a keleti részeken aszályos időszakban probléma lehet az öntözés

– mutatott rá. Kiemelte, a városban jelenleg 7 mélyfúrású kút üzemel, ami el tudja ugyan látni Hajdúböszörményt, de ahogyan az elmúlt évtizedekben a település fejlődésével és lakosai számának növekedésével emelkedett a vízigény, a jövőben is várható, hogy egyre több köbméter ivóvízre lesz szükség. Sőrés István hangsúlyozta, a beruházás a vízellátás biztonságát is fogja szolgálni. – Bármikor bekövetkezhetnek váratlan helyzetek, de az új rendszerrel több lábon állva garantálhatjuk, hogy ilyenkor sem maradnak víz nélkül a fogyasztók – fogalmazta meg.

Fábrik Tamás, a TRV Zrt. műszaki igazgatója szerint is egy térség fejlődése a vízigény változását vonja maga után, ezért az ellátás biztonságát tovább kell növelni. 

Növeljük a tározótérfogatot, és összekötjük a vezetékrendszereket, hogy azok ki tudják segíteni egymást. A jelenlegi mérnöki tudás legjavát ötvözzük a jövő digitális technológiájával: olyan korszerű felügyelettel látjuk el a hálózatot, hogy probléma esetén azonnal be tudunk majd avatkozni

 – tájékoztatott.

vízellátás, keleti, hajdúböszörmény, balmazújváros, hajdúnánás, kehop, pályázat
Fábrik Tamás, a TRV Zrt. műszaki igazgatója
Forrás:  Molnár Péter

Fenntartható vízgazdálkodás okos megoldásokkal

– Egy álom vált valóra ezzel a beruházással. Olyan regionális rendszert tudunk fejleszteni és üzemeltetni, ami kiválóan szolgálja azt a fenntartható vízgazdálkodást, ami ma mindenkinek a célja a vízkincs megőrzésének érdekében – adott hangot a vélekedésének Pataki Zoltán, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének főmérnöke. 

 A 17 milliárd forint költségvetésű projekt kivitelezése 2022 januárjában kezdődött, a befejezés idén november elejére várható. A cél az ellátásbiztonság fokozása, a felszín alatti ivóvízbázisok védelme, valamint a folyamatos monitoring és veszteségcsökkentés

 – ismertette Pataki Zoltán. 

vízellátás, keleti, hajdúböszörmény, balmazújváros, hajdúnánás, kehop, pályázat
Pataki Zoltán, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének főmérnöke
Forrás:  Molnár Péter

Kifejtette, a kivitelezés alatt 71 kilométer távvezetéket helyeznek le 5 szakaszban: az első szakaszban lefektették a csöveket, kiépítették az aknákat, a másodikban a hálózati szivattyút telepítették, jelenleg a harmadik szakaszban Hajdúnánás vízműtelepen az ezer köbméteres víztorony építésén dolgoznak. – Megújuló energiával működő smart-rendszer végzi majd a vezérlést. Napenergia hajtja majd azt az okos rendszer, amely képes a nyomás-, a zavarosság, a pH, és a klór mérésére is – fűzte hozzá.

A projekt célja a növekvő vízigények üzembiztos ellátása, kiegészítése

 – hangsúlyozta Füzek Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője. Mint ismertette, a TRV Zrt.-től 3 feladatra kaptak megbízást: 

Balmazújváros, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény részére napi 10 ezer 500 köbméter ivóvíz biztosítása, egy darab ezer köbméter űrtartalmú torony építése Hajdúnánáson, és két új hálózati szivattyú telepítése. 

vízellátás, keleti, hajdúböszörmény, balmazújváros, hajdúnánás, kehop, pályázat
Füzek Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője
Forrás:  Molnár Péter

Füzek Gábor arról számolt be, hogy olyan csöveket fektetnek le, amelyek legalább 130 évre vannak terveznek. A 44 méter magas hajdúnánási víztoronyról elmondta, a vízteret a helyszínen állítják össze, a törzse Lajosmizsén készül. A rendszer okos vezérlésére is kitért, amelynek motoros tolózárjaival lehet a vezetékeken belül átkormányozni a vizet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában