Víz-dilemma

2024.06.27. 20:00

Örülhetnek a hajdúböszörményiek: marad a jó minőségű rétegvíz

Nem cserélik le a hajdúvidi vizet, az újonnan épülő vezeték az ipari park ellátását fogja biztosítani. A helyiek számára továbbra is a meglévő kutakból származó ivóvíz lesz elérhető.

Hajnal László

Marad a hajdúvidi ivóvíz a böszörményiek számára

Fotó: Napló-archív

Keddi cikkünkben számoltunk be arról a 17 milliárd forintos beruházásról, melynek lényege, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. egy 71 kilométeres vezetékpárt épít ki a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító Műtől, mely három település akadálytalan vízellátását hivatott biztosítani.

hajdúnánás trv zrt, vízellátás, ivóvíz
Hajdúnánáson jelentették be a projekt elindulását. Több településre folyamatosan fog érkezni az ivóvíz
Forrás: Kiss Annamarie

A vízhálózat elsődlegesen Hajdúnánás ellátását szolgálja, ahol egy ezer köbméteres víztározót is megépítenek. A bejelentésről több helyi médium is beszámolt, a hírt pedig sokan megosztották a közösségi oldalakon. A hajdúböszörményiek körében azonban aggodalmat okozott a fejlesztés, többen hangot adtak annak, hogy nem szeretnék a jó minőségű hajdúvidi rétegvíz helyett a Keletiből származó ivóvizet fogyasztani.

Habár a főcsatorna tisztított vize tökéletesen alkalmas fogyasztásra, hiszen Debrecen nagy részét is ebből látják el, jogos az aggodalom a böszörményiek részéről, hogy ragaszkodnak a meglévő kutakból származó vízhez.

A Hajdú Online megkereste Kiss Attilát, Hajdúböszörmény polgármesterét, hogy adjon választ arra, valóban lecserélik-e a vidi ivóvizet az megépülő vezetékeken érkező vízre.

Az ikervezeték célja nem a rétegvízből származó ivóvíz kiváltása, hanem elsősorban az ellátásbiztonságot fogja szolgálni. Ennek a vízbiztonsági tartaléknak főleg a nyári kánikula idején lehet szerepe, amikor időnként vízkorlátozást kell elrendelni. Ez többször előfordult, mivel a rendszer ilyen esetben nem tud megbirkózni a felhasznált hatalmas vízmennyiséggel

 – mondta Kiss Attila, hozzátéve, az újonnan épülő vezeték mindössze egyfajta lehetőséget biztosít, és szükség esetén besegít a rendszernek, hogy ne legyen vízhiány.

CM20240529_Hajdúböszörmény ciklusértékelő_Kiss Attila_HAON (3)
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Forrás:  Napló-archív

Főleg az ipari parkoknak szánják a Keleti vizét, a vidi ivóvíz marad

A polgármester kiemelte, a TRV Zrt. Hajdúböszörmény felé érkező vezetéke emellett a Hajdúböszörményi Nyugati Ipari Parkot fogja vízzel táplálni, így nem kell a városi fúrt kútból a jó minőségű, felszín alatti vizet elvezetni az iparterületekre. A csőrendszer éppen ezért van úgy megtervezve, hogy az ipari park mellett haladjon el a vezeték. Ott viszont valóban az egész rendszert a Keleti-főcsatornából származó víz fogja ellátni, hiszen nyilvánvalóan a jelenlegihez képest egy megnövekedett vízigényre lehet számítani.

Kiss Attila tisztában van a hajdúvidi rétegvíz országosan is kiemelkedő értékével, és hangsúlyozta, a lakossági ivóvizet továbbra is ebből fogják biztosítani.

Lőrincz Ákos, az ÉRV Zrt. stratégiai igazgatója szintén úgy nyilatkozott, hogy Hajdúböszörmény lakossági ivóvízellátását a kapacitások mértékéig továbbra is a már meglévő, hét mélyfúrású kútból termelt ivóvízzel biztosítja az ÉRV Zrt., míg a most épülő távvezeték a biztonságos ellátás érdekében mindössze tartalék kapacitást jelent, amely a jövőben keletkező többlet igények kielégítéséhez, valamint a Hajdúböszörményi Nyugati Ipari Park vízellátásához szükséges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában