Érkezik a főcsatorna vize

2024.06.24. 14:44

Tizenhét milliárdos beruházásból oldódik meg egy újabb régió vízellátása Hajdú-Biharban

Hajdúnánáson új víztorony is épül, ami Balmazújvárosban és Hajdúböszörményben is folyamatos ivóvizet biztosít. A rendszer távolról felügyelhető, így a vízellátás a modern technológiának köszönhetően akadálytalanná válik.

Hajnal László

Nagyné Legény Ildikó Hajdúnánás vízbiztonságát hangsúlyozta

Forrás: Kiss Annamarie

Három hajdú-bihari település akadálytalan vízellátását biztosítja hosszú távon a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumának közös projektje. Az óriási beruházásnak köszönhetően Balmazújvárost, Hajdúnánást és Hajdúböszörményt egy, a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító Műtől újonnan épített, 71 kilométeres távvezetékpáron keresztül fogja ellátni, valamint Hajdúnánáson egy ezer köbméteres, monumentális víztartály is megépül. Ennek részleteiről számoltak be hétfőn délelőtt a hajdúnánási Hotel Medián konferenciatermében.

hajdúnánás trv zrt, vízellátás,
Mint elhangzott, a vízellátás a beruházás elsődleges szempontja
Forrás: Kiss Annamarie

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett rá, a mezőváros és a lakosság számára is egyaránt elengedhetetlenül fontos az víz a mindennapokban. 

A település életében kiemelten fontos a vízbiztonság kérdése. Nemrégiben, a nyári aszályos időszakban vízkorlátozást kellett bevezetni, miután bebizonyosodott, hogy a vízkészletünk véges. Már tettünk ebbe az irányba lépéseket egy kút fúrásával, de az alapvető problémát ez a beruházás fogja megoldani

– mondta. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a vízbiztonság kérdését már gyermekkortól beépítsék az emberek tudatába, hiszen a vízkészlet megőrzése kulcsfontosságú, és alapvető szükségletnek számít.

Korszakváltás következik a vízellátásban

– A víz maga az élet, az ősvalóság. Alaptörvényünk által védett természeti kincs, a legfontosabb élelmiszer. A vízzel foglalkozni nemcsak egy munka, hanem egy hivatás – mondta beszédében V. Németh Zsolt, hozzátéve, a 17 milliárd forintos beruházás része egy még nagyobb projektnek. Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára ugyanis úgy véli, az ágazat korszakhatáron áll.

hajdúnánás trv zrt, vízellátás,
V. Németh Zsolt szerint a vízellátás egy korszakváltáson megy keresztül
Fotó:  Kiss Annamarie

Az elmúlt időszak eredményeit értékelve elmondta, ma hazánkban a háztartások csaknem száz százalékába jut el ivóvízszolgáltatás, míg Horvátországban ez az érték 86, Romániában pedig 74 százalék. Magyarországon a háztartások 83,5 százalékából származó szennyvizet tisztítják, míg a fenti két országban ez a 40 százalékot sem éri el.

Az elmúlt időszakban 400 szennyvíztisztító épült az országban, a számuk egy évtized alatt megduplázódott. Az uniós csatlakozásunkkor 365 településen az ivóvíz minősége nem volt megfelelő, ez a szám mára kilencre csökkent 

– fejtette ki V. Németh Zsolt.

Az államtitkár felvázolta, a jövőben az egyik feladat a vízbiztonság növelése lesz. Elmondta, a jelenlegi beruházás megoldja a három város egyenletes, jó minőségű vízszolgáltatását. Mint mondta, a lefektetett ikervezetékeknek köszönhetően meghibásodás esetén szakaszolhatóan, egyikről a másikra átvezethetően garantálja a folyamatos ellátást.

V. Németh Zsolt beszélt a víziközmű-ágazatban tapasztalható technológiai robbanásról is, melyet szerinte főképp az energiaárak elszabadulása, és az abból adódó takarékossági szándék gyorsított fel. Mint mondta, a digitalizálás, az ivóvízvezetékek elektronikus nyomáskezelése, optimalizálása és a napenergia hasznosítása lesznek a jövő hívószavai. Megemlítette, a korszerű technológia révén a hibafeltárásban is újfajta megoldásokat használnak majd, például műholdas elemzéssel derítik fel azokat a szakaszokat, ahol nagy a vízveszteség.

Távfelügyelettel biztosítják a vízszolgáltatást

A TRV Zrt. több társaságból jött létre, az egyik legfiatalabb állami vízműnek tekinthető, mely ebben a jelenlegi, változó környezetben hivatott új technológiai megoldásokat találni – mondta Fábrik Tamás. A TRV Zrt. műszaki igazgatója hozzátette, Debrecen gazdasági fejlődésével együtt a társadalmi igény is nő a közműszolgáltatás színvonalának növelésére. Azt vallja, a legkedvezőbb vízbázisok kiválasztása, és a megfelelő méretű víztározó megépítése biztosítja a folyamatos ellátást a térség számára.

hajdúnánás trv zrt, vízellátás,
Fábrik Tamás az okosrendszer működéséről is beszámolt
Forrás:  Kiss Annamarie

Megemlítette, az akadálytalan működést egy úgynevezett okosrendszer látja majd el. A távolról vezérelhető struktúra felügyeli a nyomásingadozást, a minőségi paramétereket, illetve az egyéb tényezőket, így a rendszer azonnal képes beavatkozni. Éppen ezért a műszaki igazgató szerint az ágazatban a jövőben a digitális tudás kiemelt szerepet fog kapni.

– Ez a projekt jól mutatja, hogyan lehet tervezéssel, szakmai tudással, összefogással létrehozni egy térségben egy korszerű víziközmű-szolgáltatást – összegezte Fábrik Tamás.

A vízellátás akadálytalan lesz hiba esetén is

Balla Patrik, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője a beruházás műszaki jellemzőit ismertette részletesen. Beszédéből kiderült, a Keleti-főcsatornától induló, egyenként 400 milliméter átmérőjű távvezetékpár egy elosztóaknába csatlakozik, ahonnan Hajdúböszörmény felé, majd egy másik aknába érkezve Hajdúnánás és Balmazújváros irányába indul tovább. Hajdúnánáson egy ezer köbméteres víztorony is megépül a település megfelelő vízellátása érdekében, amely vészhelyzet esetén is legalább fél napon keresztül biztosítja az ivóvizet. Fontos szempont volt, hogy a vezetékek karbantarthatóak legyenek: az ikervezetékek között néhány kilométerenként összeköttetéseket hoztak létre, ezeket motoros tolózárak vezérlik majd, melyeket a diszpécseri központból irányítanak a vízművesek. Ezzel a rendszerrel rövidül a hibaelhárítás ideje, a felhasználók számára pedig folyamatos ellátást biztosít.

hajdúnánás trv zrt, vízellátás,
Balla Patrik a műszaki paraméterekről beszélt
Forrás:  Kiss Annamarie

Füzék Gábor, Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője a kivitelezés jelenlegi állását mutatta be. Mint mondta, a beruházás elsődleges célja a rétegvizek megőrzése és a felszíni vizek felhasználása. Hozzátette, a tervezés és a megvalósítás mellett a cég feladatai közé tartozik többek közt a kártalanítás, a régészeti és közműfeltárások elvégzése is, melyre összesen 910 nap áll rendelkezésükre. A munkát lassítja például, hogy Hajdúnánás belvizes területen fekszik, de késleltette a haladást egy régészeti feltárás is. 
A vezetékeket egy részen vasútvonalon keresztül kell megépíteni, két ponton pedig az M35-ös autópályát is keresztezik, illetve a csövek a Keleti-főcsatorna alatt is áthaladnak. Ehhez hatalmas mennyiségű anyagra lesz szükség, bizonyos speciális vezetékek pedig hazai forrásból nem szerezhetőek be. 

A három település részére 10 ezer 500 köbméter ivóvizet kell biztosítaniuk naponta, ami évente nagyjából négymillió köbmétert jelent. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában