Juhász Lillával beszélgettünk

2024.07.07. 13:15

Anyaként és nagykövetként segít a debreceni orvos

A belgyógyász szakorvos saját tapasztalatait osztja meg az 1-es típusú cukorbetegségről a pedagógusokkal. Juhász Lilla a Haonnak arról is beszélt, mit élt át, amikor a kisfiát diabétesszel diagnosztizálták.

Dandé Melinda

A mindennapi hősök köztünk élnek. Egy ember sokféleképpen tud segíteni bajba jutott társain, sorstársain, amely lehet egy kedves szó, apró ajándék, segítségnyújtás, adakozás. Sok mindenki másképp éli meg a fájdalmat, a rossz hírt élete során, amelynek feldolgozásához idő kell, vagy valamilyen segítség, kapaszkodó. Dr. Juhász Lilla belgyógyász szakorvos története szívhez szóló és példaértékű. – Idén márciusban derült ki, hogy a 6 éves kisfiam, Máté 1-es típusú cukorbeteg, ami azt jelenti, hogy naponta kétszer, reggel és este kell szúrni inzulinnal. Sokkhatásként ért, hiszen ezzel kell élnie élete végéig. Élhető, de életmódváltással járt – tudtuk meg a beszélgetés elején a doktornőtől.

Dr. Juhász Lilla
Dr. Juhász Lilla
Forrás: magánarchívum

Édesanyaként Lilla azonnal elkezdett utánaolvasni a betegségnek, de mint orvos, ő is sokat tudott már erről a területről. – Sokat olvasgattam a neten, és ekkor találkoztam a budapesti székhelyű Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért oldalával, mely diabéteszes gyermekekért és családokért létrejött alapítvány. Rengeteg hasznos információ van az oldalukon. Könyvük is készült, mely kifejezetten diabéteszes gyerekek számára íródott. úgymond megküzdést segítő mesekönyv. Illetve pedagógusoknak is készült kiadvány – árulta el az édesanya.

Ezek mind hasznosak voltak. Láttam, hogy lehet önkéntesnek vagy nagykövetnek jelentkezni, éreztem magamban az erőt, hogy ez egy olyan ügy, ami mellett szívesen kiállnék

– folytatta.

A doktornő nagykövetként már 20 óvodát látogatott meg ezalatt a kampány alatt. – Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több iskolában, óvodában jusson el a pedagógusokhoz a diabéteszes gyerekekről ismeret, hogy ők is tudják kezelni, felismerni, ha esetlegesen van ilyen beteg gyermek a csoportban – fogalmazott.

„Anya, ez mindig így lesz?”

Az alapítvány olyan programokat, családi eseményeket szervez, melyeken a diabéteszes kezeltek, a szülők megismerkedhetnek egymással. – Az érzés, hogy nem vagyok egyedül, és más is küzd hasonló nehézségekkel, nagyon nagy segítség. Máté mindent ért, és egyszer megkérdezte tőlem, hogy anya, ez örökre szól, mindig így lesz? Az nehéz pillanat volt. Az étkezésre viszonylag hamar átálltunk, a szurkálások nehezebben mentek, de már ő adja be magának a kis pocakjába, megtanulta – árulta el Lilla. 

A kis ovis társai és az óvó nénik is nagyon jól, gördülékenyen fogadták Máté helyzetét, de sajnos vannak ellenpéldák a sorstársai körében. Ez is nagyon motivált, hogy nagykövetként segítsek a diszkrimináció és a stigmatizáció csökkentésében.

A szakember kiadványokkal és plakátokkal érkezik az intézményekhez, valamint kérték már tőle, hogy a pedagógusoknak tartson előadást is a gyermekkori diabéteszről. – Ehhez már a saját tudásomat, praktikus tanácsaimat is felhasználtam, és ha bármi kérdés felmerült, akkor azt nagyon szívesen meg is válaszoltam –  mondta.

Egyre többen keresik meg az ismerősi köréből is, melynek nagyon örül, és igyekszik minden helyre eljutni. – Ügyelet utáni szabadnapjaimon tudok eleget tenni a felkéréseknek nagykövetként, azokra a napokra tömbösítve időzítem az előadásokat. Ha csak egy vagy két gyermeknek hamarabb felismerik a diabéteszét, mert én ott voltam, vagy látják a plakátokat, már megérte a munkám. Hogy mindenhol megálljam a helyem, anyaként, orvosként, nagykövetként, elengedhetetlen a családom és a párom segítsége, akik teljes mértékben mindenben támogatnak, és Mátét is – osztotta meg a doktornő.

Juhász Lilla: a tehetetlenség a legrosszabb

Dr. Juhász Lilla 2014-ben diplomázott a Debreceni Egyetemen, 2023-ban szakvizsgázott belgyógyászatból, 2021 óta a Gasztroenterológiai Klinika orvosa. Az egészségügyhöz már gyerekként vonzódott, hiszen szülei is orvosok Berettyóújfaluban. Jövőbeli tervei, hogy a gasztroenterológiai szakvizsgáját sikeresen teljesítse, valamint minél több iskolába szeretne eljutni az alapítvány következő kampányában, elsősorban anyaként.

Máté diagnózisának felismerése nagyon nehéz időszak volt, főleg az eleje. Talán a tehetetlenség érzése volt a legrosszabb, hogy ezzel a betegséggel meg kell barátkozni, együtt kell mostantól élni vele, ezt nem lehet megváltoztatni. Hogy csatlakoztam az alapítvány munkájához, hogy aktívan tudtam és tudok tenni valamit nemcsak a saját gyerekemért, hanem a sorstársaiért is, nekem is segített a megküzdésben, a továbblépésben

– zárta gondolatait Lilla.

Mik a gyermekeket érintő 1-es típusú cukorbetegség tünetei?

A vezető tünet, ha a gyermek egyik napról a másikra nagyon sokat (4-5 l) kezd inni, illetve napról napra egyre több folyadékot visz be, rengeteget jár WC-re, esetleg újra bepisil. Mindezekhez fáradtság, homályos látás és farkasétvágy melletti fogyás is társulhat.

Mi a teendő?

Még a tünetek észlelésének napján fel kell keresni a házi gyermekorvost, ügyeletes orvost és kérni a rendelőben elvégezhető, azonnali eredményt adó vércukormérést vagy vizeletcukor-vizsgálatot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában