Egészség

2024.06.20. 14:54

Életet menthetnek egy belvárosi iskolában Debrecenben – fotókkal, videóval

Fontos eszközzel gazdagodott egy debreceni általános iskola. Defibrillátor segítségével tudnak életet menteni a jövőben.

Nagy Emese

Defibrillátor használatával mutattak be egy újraélesztést Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Átadták Debrecenben a 17., az oktatási intézmények között pedig az első Élet Mentő Pontot a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában, ahol immár defibrillátor áll rendelkezésre arra az esetre, ha esetleg baj történne – hangzott el a sajtótájékoztatón csütörtökön az intézményben. Az eseményen elmondták: a Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. Ez a folyamat 5 percen belül visszafordítható, de 10 percen túl már kevés a túlélés esélye. A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. Kihangsúlyozták, az Országos Mentőszolgálat „életmentő márkát” alapított. Az Élet Mentő Pont márkanév olyan, társadalmi felelősségvállalást tükröző értéket jelenít meg, amit a birtokosa az emberek életbiztonságáért képvisel.

Defibrillátort helyeztek el a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában
Élet Mentő Pont haon Debrecen
Defibrillátort helyeztek el a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában
Forrás: Kiss Annamarie

Defibrillátor segítségével menthetnek életet

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntő beszédében kihangsúlyozta, egy ilyen nagy létszámú intézményben, ahol csaknem ezer diák tanul, nagyon fontos, hogy legyen olyan eszköz, amelyik segíti az életet, hogyha arra szükség van – Minden féltett dolognál jobban kell őrizni a szívünket, mert abból indul ki minden élet. A szívünk állapota és az újraélesztés lehetősége, az mindenképpen erre is utal, hogy az említett szervünk mindennél fontosabb. Ezt hogyha a gyermekek megtanulják, ha kiképzett pedagógusok átadják ennek a fontosságát, jelentőségét, akkor a készüléken túl olyan tudásra és olyan, az élet értékét védő szemléletre tesznek szert, amit egész életükben tudnak hasznosítani. Nagyon sokszor szomorúan hallja az ember, hogyha valaki rosszul lesz az utcán, akkor nem mennek oda az emberek. Sőt, elmennek mellettük – fogalmazott. Kiemelte, az egyházi iskolákban meg kell tanítani azt a felebarátiságot, hogy aki bajban van, akár életveszélyben, ott az ember nem magára hagyja a bajba jutottat, és menti a maga életét, hanem teszi, amit ilyenkor kell, tehát segít.

Nagyon boldog vagyok, hogy a tantestület egy része megkapta ezt a kiképzést, és ilyen segítséget is tudunk nyújtani. A test és a lélek őrzése egy egyházi iskolában alapvető feladat

 – fűzte hozzá. Kiemelte, akkor lenne igazán boldog, ha a defibrillátor becsomagolva a portán lenne és sose kellene elővenni, használni.

Saját forrásból vásároltak defibrillátort

Ember Sándor, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola igazgatója kihangsúlyozta, az iskola már több évvel ezelőtt fontolgatta, hogy beszerez egy defibrillátort, de akkor még úgy látták, az a módja, hogy egy bizonyos futóversenyen elinduljanak mint legnagyobb létszámú résztvevők, és a szóban forgó eszközt elnyerjék. – Többször nekifutottunk ennek a feladatnak, de nem koronázta siker a fáradozásunkat. Idén tavasszal azt hallottuk, valahol Magyarországon egy oktatási intézményben sikeres újraélesztést hajtottak végre a kollégáink. Nagyon komolyan elgondolkodtunk azon, hogy mi sem fogunk tovább várni. Eldöntöttük, saját forrásból vásárolunk egy defibrillátort, de nyilvánvaló, ha van egy ilyen készülékünk, akkor használni is tudnunk kell – nyomatékosította. Rámutatott, felvették a kapcsolatot a mentőszolgálattal, és nagyon segítőkésznek bizonyultak. Azonnal megtörtént az első megbeszélés, és úgy döntöttek, nemcsak néhány önkéntes jelentkezőt fognak kiképezni, hanem a nevelőtestület tagjait, illetve a technikai személyzet közül is voltak néhányan, akik vállalkoztak erre a feladatra.

Nagyon gyümölcsöző volt az együttműködés, az elméleti képzésen nagy lelkesedéssel vettünk részt, rengeteget tanultunk, de a legnagyobb kihívást a gyakorlati képzés jelentette, ahol mindannyian kipróbáltuk, milyen az újraélesztés – ami fáradtságos munka. Továbbá kipróbáltuk, az eszközt hogyan lehet használni. Párban dolgoztunk, ez egyébként jellemző az iskolánkra, hogy csoportokban dolgozunk. Örülünk, mert úgy látjuk, kimagasló képzést kaptunk

– mondta. Megjegyezte, iskolájukban nem volt még olyan, hogy valakit „vissza kelljen hozni” az életbe, és reméli, nem is fog ilyesmire sor kerülni, de mindenre fel kell készülni.

Ember Sándor rámutatott, 980 növendékük van, gyakorlóiskolaként fogadnak rengeteg egyetemi hallgatót, szülők számára rendeznek eseményeket, tehát rendszerint sokan megfordulnak az épületben, ezért nyugalommal tölti el, hogy van az intézményben defibrillátor.

élet mentő pont debrecen
Az iskolában elhelyezett defibrillátor
Forrás: Kiss Annamarie

A legnemesebb cselekedet az életmentés

Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója kihangsúlyozta, nagy örömmel érkezett az iskolába, hiszen ismét ünnepnap van Debrecenben. – Nincs annál szebb, nemesebb cselekedet, mint megmenteni embertársaink életét. Az élet esélyének visszaadása komoly lehetőséget jelent annak, aki ilyen képzésben részesül, hiszen elhangzott, percenként 10 százalékkal csökken egy hirtelen rosszullét esetén annak az esélye, hogy sikeresen be tudunk avatkozni – hangsúlyozta. 

Hozzáfűzte: az Élet Mentő Pont Csató Gábor főigazgató nevéhez fűződik. Maga a védjegy azzal a koncepcióval jött létre, hogy a társadalmi felelősségvállalás nevében cégek, társadalmi szervezetek, közintézmények vállalkozhatnak arra a nemes feladatra, hogy saját forrásból beszereznek és üzemeltetnek egy félautomata defibrillátort a hirtelen szívhalál csökkentése érdekében. Az Országos Mentőszolgálat biztosítja mindazt az elméleti és gyakorlati ismeretanyagot, amely nemcsak az életmentő készülék működtetéséhez szükséges, hanem a laikus újraélesztés megkezdését, és a mentőszolgálat aktiválását is magába foglalja.

Ebben az intézményben 80-an dolgozó kezébe tettük az élet esélyének visszaadásának lehetőségét

 – jelentette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában