Percről percre

2024.06.09. 19:00

Választás Hajdú-Biharban: meglepő fordulatokat is hozott a vasárnap este

Bezárultak a szavazókörök, elkezdődött a szavazatok összesítése. A Nemzeti Választási Iroda előzetes tájékoztatása szerint 20 órától teszik közzé az első részeredményeket. A 2024-es választás eredményeit ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben közöljük.

Haon.hu

Debrecenben is felbontották az urnákat, kezdődhet a számlálás

Forrás: Czinege Melinda

0:41 Hajdúhadházon győzelmet aratott Csáfordi Dénes

Markáns győzelmet aratott Hajdúhadházon Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP), a szavazatok 66,43 százalékát kapta meg.
– Nagy az öröm, a környezetünket látva ez kiemelkedő eredménynek számít. Sajnálatos, hogy egy körzetet elveszítettünk, de tudjuk, hogy a demokráciát sárba tiporva nyerték el azt az ellenfeleink, nyílt szavazatvásárlás történt. Így még nagyobb értéke van a győzelemnek, a tisztességesen gondolkodó többség szavazatával támogatta a város jelenlegi vezetését, ez megnyugtató és megtisztelő. 

Határozott többséggel rendelkezünk a testületben, ennek köszönhetően Hadház tovább fog épülni. A választók megtisztelő bizalmát élvezve dolgozunk tovább rendületlenül. Köszönjük a hajdúhadházi lakosok támogatását! A következő öt évben is igyekszünk megszolgálni a bizalmat

 – nyilatkozta portálunknak Csáfordi Dénes.

Csáfordi Dénes folytathatja a munkát Hajdúhadházon
Csáfordi Dénes folytathatja a munkát Hajdúhadházon
Forrás: Napló-archív

0:18 Minden körzetben nyert a Fidesz-KDNP Debrecenben

Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő is felszólalt a Fidesz debreceni eredményváróján.

23:44 Papp László nyert Debrecenben

Debrecenben is 100 százalékos a feldolgozottság, így már biztos, hogy ismét Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen polgármestere. A politikus a szavazatok 48,39 %-át szerezte meg.  

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Fotó: Napló-archív

23:39 Hajdúszoboszlón is megvan a végeredmény

100 százalékos feldolgozottságnál Czeglédi Gyula (Fidesz-KDNP, Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért Egyesület) a szavazatok 48,22 %-át gyűjtötte be. 

Köszönöm a hajdúszoboszlóiaknak a bizalmat, hogy folytathatjuk a megkezdett munkát, nagyon nehéz cikluson vagyunk túl. Úgy látom, hogy az ellenfeleink agresszív kampánya és az országos ellenzéki politikai átrendeződés hatása mindenhol érződik. Hajdúszoboszlón a regnáló vezetés bizalmat kapott a folyatáshoz, bár kicsit szorosabb eredménnyel, mint gondoltuk.

Az is fontos, hogy a nyolc egyéni körzetből hetet meg tudtunk nyerni, a polgármesterrel együtt így stabil, nyugodt városvezetést tudunk garantálni a következő évekre. A tervek megvalósítását minél előbb el kell kezdeni, hogy az emberek ne csak az újságokban és prospektusokban lássák, hogy milyen sikeres volt Hajdúszoboszló vezetése, mennyi forrást nyertünk pályázati úton. A megválasztott képviselők és jómagam is még nyitottabbak és figyelmesebbek leszünk a lakosság felvetéseire és igényeire, hogy a belénk vetett bizalmukat tovább tudjuk erősíteni ebben az erőteljesen változó politikai környezetben – nyilatkozta portálunknak az újraválasztott polgármester.

hajdúszoboszló, választás, Czeglédi Gyula
Czeglédi Gyula (középen) a képviselői társaságában
Forrás: Tóth Imre

23:25 Hivatalos: Dr. Varga Marina Balmazújváros új polgármestere

Már itt is 100 százalékon áll a feldolgozottság, dr. Varga Marina (Fidesz-KDNP) a szavazatok 50,22 százalékát begyűjtve előzte meg Hegedűs Pétert (Közösen Balmazújvárosért Egyesület), a város korábbi első emberét.

dr. Varga Marina, Balmazújváros polgármestere
Varga Marina, Balmazújváros polgármestere
Forrás: Napló-archív

23:13 Püspökladányban is megvan a végeredmény

100 százalékos feldolgozottságnál Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP) a szavazatok 36,45 %-át kapta meg. 

23:10 Maczik Erika értékelt a győzelme után

– Az első polgármesteri ciklusomban sok nem várt viszontagsággal szembesültünk, mint a koronavírus okozta pandémia, az energiaválság és a szomszédban zajló háború, ezáltal már az első évben, 2020-ban újra kellett tervezni a költségvetést.

Ennek ellenére stabilan sikerült tartani a város büdzséjét, sőt jelentősen gyarapítottuk is azt. Az elmúlt években 3 milliárd forinttal nőtt az önkormányzat vagyonának értéke. Idén sikerült megvásárolni és 100 %-os városi tulajdonba venni a gyógyfürdőt, valamint a művelődési házat is, és emellett közel 3 milliárd értékű fejlesztési támogatást nyertünk el

– összegezte röviden az első polgármesteri ciklusát Maczik Erika.

Ekkora választási részvételi arány (50 % feletti) még nem volt a településen. Ahogy ilyen sokan sem voksoltak még egyetlen polgármesterjelöltre sem Nádudvaron, 2283-an szavaztak neki bizalmat.

23:07 Egyre több helyen 100 százalékos a feldolgozottság

Folyamatosan követjük az eredményeket, a hajdú-bihari települések nagy részén már megszámolták a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat.

22:47 Sok ezren szavaztak nekik bizalmat

Csendes beszélgetéssel telik az este a Civil Fórum Debrecen Egyesület eredményváróján, egy belvárosi étteremben. Úgy tűnik, nem kudarcként élik meg a tagok a választási szereplést, inkább az elmúlt hetekben végzett kemény munka eredményeként nyugtázzák. A DTV adását nézik, ahol tíz óra tájban Illés-Rácz Mariann, a CFDE tagja kommentálja a még nem végleges, de már egyértelműnek látszó kimenetelt; tapsot kap az étteremben ülőktől.

A számokat tekintve fél 9-kor az egyesület polgármesterjelöltje – Papp László jelenlegi városvezető magabiztos első helye mellett – még valójában Mándi  Lászlóval (Összefogás a Cívisvárosért) van versenyben, akit Gondola Zsolt Zoárd mindössze tucatnyi szavazattal előz meg, igaz, az eredmények feldolgozottsága még csak 8,76 százalék. Rövid idő múlva azonban Gondola „ellép” riválisától, 41 százalékos feldolgozottságnál Gondola Zsolt 22,84, míg Mándi László 20,15 százalékon áll.

Csendes beszélgetéssel telik az este a Civil Fórum Debrecen Egyesület eredményváróján
Csendes beszélgetéssel telik az este a Civil Fórum Debrecen Egyesület eredményváróján
Forrás: Molnár Péter

Ez az eredmény nagyjából állandósul, és 91,97 százalékos feldolgozottságnál Papp László, a Fidesz-KDNP jelöltje 48,44, Gondola Zsolt Zoárd 22,66, Mándi László 20,08, illetve Salánkiné Kuti Zsuzsanna a voksok 8,82 százalékát tudhatja magáénak.

Gondola Zsolt Zoárd a Haonnak elmondta, a polgármester-választás lényegében azt az eredményt hozta, amit szerettek volna, hiszen mintegy 15 ezren szavaztak neki bizalmat (ez időközben 17 ezerre nőtt – a szerk.). A jövőben is szeretnék azokat képviselni, akik az akkumulátorgyár ellen vannak.

22:28 Hajdúdorog újra bizalmat szavazott Horváth Zoltánnak

Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) a szavazatok 52,56 %-át kapta meg. 

Hálás vagyok a hajdúdorogiaknak, hogy megerősítették a megelőlegezett bizalmat, amit 2019-ben szavaztak meg nekem. Az elmúlt időszakban igyekeztünk ezt megszolgálni, az eredmény alapján ez sikerült is. Azt gondolom, hogy a győzelmemmel Hajdúdorog város egész közössége nyert.

Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere
Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere
Forrás: Napló-archív

22:25 Derecskén is 100 százalékos a feldolgozottság

Így hivatalos lett Rácz Anikó (Fidesz-KDNP) győzelme, a szavazatok 80,06 százalékát sikerült végül megszereznie.

22:25 Hajdúnánáson is megvan a végeredmény

100 százalékos feldolgozottságnál Bódi Judit (Összefogás Hajdúnánásért) a szavazatok 52,28 %-át kapta meg. 

22:20 Dani Béla Péter Biharkeresztes élén

Újabb településen született végeredmény, 100 százalékos feldolgozottságnál Dani Béla Péter (független) nyerte meg a biharkeresztesi polgármester-választást, a szavazatok 66,73 százalékával.

22:09 Új polgármester Vámospércsen

100 százalékos feldolgozottságnál Kosztin Mihály (Közösen Vámospércsért Egyesület) a szavazatok 51,46 %-át kapta meg.

22:05 Behozhatatlan az előnye Papp Lászlónak Debrecenben

Az urnazárást követően sorra érkeznek az eredmények a helyhatósági választások kapcsán. Ezek szerint Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének nincs félnivalója, toronymagasan vezet.

22:02 Nádudvart Maczik Erika irányíthatja

Maczik Erika (Fidesz-KDNP) a szavazatok 69,24 %-val lett Nádudvar polgármestere. A szavazatok feldolgozottsága 100 százalék

22:01 Végeredményt hirdettek Berettyóújfaluban is

Hivatalossá vált Muraközi István (Fidesz-KDNP) győzelme Berettyóújfaluban, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál 58,99 százalékkal végzett az első helyen.

21:57 Derecskén is megvan az eredmény

87,50 %-os feldolgozottságnál eldőlt, hogy, Rácz Anikó (Fidesz-KDNP) a 79,93 %-ával már biztosan polgármester lett. 

Rácz Anikó, Derecske polgármestere
Rácz Anikó, Derecske polgármestere
Forrás: Napló-archív

21:52 Új polgármestere van Püspökladánynak!

Az eredmények 93,75 %-os feldolgozottságánál a szavazatok 36,79 százalékát kapta Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP). Ezzel az eredménnyel már magasan megelőzte 5 kihívóját, így biztosan ő lesz Püspökladány új polgármestere.

Nagyon megtisztelő az a bizalom, amit a püspökladányiaktól kaptam, úgy látom, hogy többségében a társaim is megnyerik a körzeteiket. Remélem, hogy ezt követően is tudunk eredményesen dolgozni. Tisztában vagyok azzal, hogy az a felhatalmazás, amit most kaptam, nagy felelősséget is jelent. Abban bízom, hogy az új képviselő-testület tagjaival együttműködésben tudunk majd dolgozni, és lendületet tudunk adni Püspökladánynak

– nyilatkozta portálunknak

Vadász Ferenc, Püspökladány polgármestere
Vadász Ferenc személyében új polgármestere van Püspökladánynak
Forrás: Napló-archív

21:44 Hortobágy polgármestere is megvan

Jakab Ádám András, Független jelölt a szavazatok 52,84 %-val lett Hortobágy polgármestere.

21:32 A Csokonai Fórumban várja az eredményeket a debreceni Fidesz

A szavazókörök zárást követően elindult a leadott voksok feldolgozása. Hajdú-Bihar vármegyében 47,23 százalék volt a részvételi arány. A Fidesz-KDNP debreceni szervezete a Csokonai Fórumban tartja eredményváró rendezvényét.
A szavazatok feldolgozottságának mintegy felénél a város jelenlegi polgármestere, Papp László magabiztosan vezet. A színház aulájában egy kivetítőn követik a résztvevők az M1 csatorna választások fejleményeit bemutató műsorát. Nyugodt hangulatban várja mindenki a fejleményeket. 

Várják az eredményeket Debrecenben is
Várják az eredményeket Debrecenben is
Forrás: Kiss Annamarie

21:21 Szeli Zoltán nyert Tiszacsegén

Az adatok 100 százalékos feldolgozottsága után Tiszacsegén is eldőlt a küzdelem, a függetlenként induló Szeli Zoltán győzött, 50,90 százalékkal. 

Szeli Zoltán nyert Tiszacsegén
Szeli Zoltán nyert Tiszacsegén
Forrás: Napló-archív

21:19 Muraközi István újabb öt évig irányíthatja Berettyóújfalut

Berettyóújfaluban is eldőlt: 93,75 %-os feldolgozottságnál a szavazatok 58,64 %-át szerezte meg Muraközi István, így már biztos, hogy negyedik ciklusát kezdheti meg.

Szeretném megköszönni, hogy sokan vette részt a szavazáson. Látszik, hogy egyrészt érezték a tétjét, ami egybe függ azzal, hogy egy időben volt az európai parlamenti és önkormányzati választás. Minél magasabb a részvételi arány, annál nagyobb a legitimációja a városvezetésnek. Úgy látszik, az emberek értékelték azt a munkát, amit elvégeztük, a béke és a fejlődés mellett döntöttek

– nyilatkozta megkeresésünkre Muraközi István.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Forrás: Napló-archív

21:13 Szabó Csaba kapta a legtöbb szavazatot Tégláson

Tégláson 100 százalékos feldolgozottság mellett Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje 52,06 százalékkal lett polgármester.

Szabó Csaba, Téglás új polgármestere
Szabó Csaba, Téglás új polgármestere
Forrás: Napló-archív

20:53 Folyamatosan frissülnek az eredmények

Urnazárás után nagyjából másfél órával elkezdték közzétenni a vasárnapi önkormányzati választás első részeredményeit. A hajdú-bihari városok aktuális állását ebben az összeállításban követhetik.

20:29 Érkeznek az első eredmények

A Nemzeti Választási Iroda honlapja valamivel 20.30 előtt elkezdte közölni az önkormányzati választás első eredményeit.

19:54 Debrecenben is elkezdték a szavazatok számlálását

A cívisváros szavazóköreinek a zárása után felbontották az urnákat, a számlálás is megkezdődött.

19:47 Felbontották az urnákat

19 órakor bezártak a szavazókörök, a szavazatok összesítése pedig azonnal megkezdődött az urnák felbontása után. Kollégánk Hajdúszoboszlón örökítette meg a folyamatot.

19:29 Megvannak a 18.30-as részvételi adatok, így áll a helyzet a hajdú-bihari városokban

Vekerden a választók több mint 80 százaléka ment el szavazni.

A választópolgárok reggel 6 és 19 óra között adhatták le szavazatukat Magyarország 10 ezer 119 szavazókörének valamelyikében. Hajdú-Bihar 425 ezer 181 választópolgárának – a 18.30-as részvételi adat – szerint 52,44 százaléka, 221 ezer 873 fő élt szavazati jogával és kereste fel a vármegye 465 szavazókörének egyikét. 

A feldolgozottság függvényében jönnek a 2024-es választás eredményei

A Nemzeti Választási Iroda előzetes tájékoztatása szerint várhatóan 20 órától teszik közzé – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeit. Az európai parlamenti választás eredményeinek közlésével azonban meg kell várniuk, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás. 

A nap történéseit egy cikkben gyűjtöttük össze: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában