Helyi közélet

2024.06.18. 15:24

Forradalmasítják a képességmérést a debreceni óvodapedagógusok

Magyarországon egyedülálló újításon dolgozik a debreceni Mosolykert Óvoda csapata. Az Okos Ovi program a képességek fejlesztését és felmérést egyaránt egy új szintre emeli.

Kosztin Éva

Az óvodások képességeit fejleszti és méri a program

Forrás: Illusztráció/MW-archív

A debreceni Mosolykert Óvoda munkavállalói egy nemzetközi projekten dolgoznak. Céljuk, hogy hatékonyabbá és környezetbarátabbá tegyék az óvodások képességeinek a fejlesztését, illetve a mérését, ami által az iskolaérettség meghatározása is könnyen, gyorsan, zölden és nem utolsósorban objektíven lesz végezhető. Az Okos Ovi program részleteiről az óvoda vezetője, Takács Judit számolt be a Haonnak.

Mosolykert Óvoda, Okos Ovi, Debrecen, Takács Judit
Takács Judit óvodavezető ismertette az Okos Ovi részleteit (képünk egy korábbi rendezvényen készült)
Forrás:  Napló-archív

– Egy kétéves Erasmus+ pályázaton veszünk részt, a projektünk címe Interaktív módszerek az óvodások képességeinek mérésére és fejlesztésére. Ennek keretében készítjük az Okos Ovi programot, amellyel célunk egy olyan digitális felület kidolgozása és alkalmazása, amely az óvodás gyerekek mérő- és értékelő rendszerét foglalja magába – fogalmazta meg. Mint megtudtuk, a programot táblagépen vagy interaktív táblán érhetik el a gyerekek, amin húsz különböző, színes, vidám feladatot kell megoldaniuk, amikkel a képességeiket nemcsak fejleszthetik, hanem mérhetik is. 

A feladatok elkészítésében az óvoda mind a 12 óvodapedagógusa, köztük két fejlesztőpedagógus is részt vesz. Fél évig azon dolgoztunk, hogy minden részképességre legyen feladat, amit a fejlesztők építettek be a programba

– mondta Takács Judit. Hozzátette, léteznek olyan részképességek, amelyek digitálisan nem fejlesztők vagy mérhetők, mint például a finommotorikus mozgás vagy a metakommunikáció, ilyen esetekben ki kell egészíteni a programot. 

Az Okos Ovi program nem nélkülözi a megfigyelést, de így is 80 százalékban megkönnyíti a munkát. Egyszerűbben, gyorsabban és objektíven végezhetünk méréseket, amelyekhez nem szükséges elavult feladatlapokat papíron kitölteni, amiknek a tárolását is meg kell oldani. Ebben a programba a gyerekek elvégzik a motiváló, interaktív, játékos feladatokat, amiket a rendszer értékel. Minden szülő be tud lépni a gyerek saját profiljába, ahol láthatja az eredményeket, és azt is, mit érdemes még gyakorolni

 – részletezte a program működését.

Mosolykert Óvoda, Okos Ovi, Debrecen
Javában zajlik a tesztelés a Mosolykert Óvodában
Forrás: Mosolykert Óvoda-archív

Az Okos Ovi tesztelését a határon túl is végzik

Takács Judit elmondta, az eddig elkészült feladatokat az óvodában lévő gyerekekkel már tesztelik, az elő tapasztalatok alapján nagyon szeretik használni. – Év végére mind a 20 feladattípus elkészül, közben folyamatosan egyeztetünk a nemzetközi pályázatban a partner intézményünkkel, a nagyszalontai Toldi Óvodával, akik román gyerekeket is bevonnak a projektbe – ismertette.

– Hazánkban a jelenleg használt képességfelmérő eszközök nem veszik figyelembe a gyerekek életkori sajátosságait, olyan megoldás pedig, ami digitális felületen működik, egyáltalán nincs. Jövőre az Okos Ovi programot élesben használjuk a nagycsoportoknál, és ha beválik, szeretnénk egy szélesebb szakmai körben is megismertetni, mert meg vagyunk róla győződve, hogy sok tekintetben a gyerekek, a szülők és az óvodapedagógusok számára is egy igazi huszonegyedik századi megoldás – összegezte Takács Judit. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában