Júniusi közgyűlés

2024.06.20. 13:18

Debrecen kiválóságait díjazták és intézményvezetőket is kineveztek a közgyűlésen

Eldőlt a Hatvan utcai ingatlan és a piaci árusok parkolásának sorsa is. A közgyűlés összesen 26 előterjesztéssel kapcsolatban határozott.

Hajnal László

Kulturális, sport- és oktatási ösztöndíjakat vettek át a közgyűlésen

Forrás: Kiss Annamarie

Közgyűlést tartott június 20-án, csütörtökön Debrecen önkormányzata a Kölcsey Központ Görömbei András-termében. A korábbi évekhez hasonlóan a júniusi közgyűlést díjátadással kezdték meg.

közgyűlés, debrecen, önkormányzat, díjátadó
Ünnepi díjátadó előzte meg a közgyűlést
Forrás: Kiss Annamarie

Az ünnepélyes átadón Grela Alexandra és Kónya Ábel művészeknek Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat adományozott a város a kulturális élet területén végzett munkájukért.

Elért eredményeikért Békéssy Béla-sportösztöndíjat vehetett át továbbá Debrecen kilenc sportkiválósága: Arany Attila Csaba, Balázs Panni, Battai Sugár Katinka, Bernáth Attila, Dobi Gergő, Göttlinger Dániel, Kozák Luca, Osváth Richárd Sándor és Szilágyi Réka. A díj célja, hogy elősegítse a nemzetközi sporteseményeken való sikeres szereplést.

Cívis Tálentum ösztöndíjat adományozott a város öt, Debrecenben tanuló, tehetséges középiskolás diák számára, akik iskolai tanulmányaik mellett nemzetközi tanulmányi versenyen vettek részt. A díjakat idén Eigner Bendegúz, Horváth Amadea, Lesku Dóra, Ráthonyi Levente Marcell és Vámosi Bendegúz Péter érdemelte ki.

Papp László ünnepi beszédében a közgyűlés legfelemelőbb pillanatának nevezte, amikor Debrecen kiválóságainak művészet, sport és oktatás területén nyújtott teljesítményét elismerhetik. A polgármester a díjazottak videón vetített bemutatkozására reagálva azt mondta, bizonyossá vált, hogy a debreceniség él, és a díjazottak a közösség, a város és a család iránti szeretete, a teljesítmény iránti elkötelezettsége és a maximalizmusa bizakodással kell, hogy eltöltse Debrecen polgárait.

Intézményvezetők személyéről is döntött a közgyűlés

A díjátadásokat követően a közgyűlés megkezdte a napirendi pontok tárgyalását. Elsőként A Debreceni Sportcentrum ügyvezetőjének személyéről határozott a testület, mivel Becsky András megbízatása júliusban lejár
Papp László felszólalásában a közgyűlés támogatását kérte az ügyvezető újraválasztásának kapcsán. Úgy véli, a város egyik legfontosabb nonprofit szervezete, a Sportcentrum olyan szakmai munkát végez tehetséggondozásban, a sportolók támogatásban, amely olimpiai és nemzetközi bajnoksági részvételt teremt Becsky András vezetése mellett. 

A közgyűlés egyhangúlag támogatta a korábbi ügyvezető megbízatásának meghosszabbítását, így továbbra is Becsky András marad a Sportcentrum ügyvezetője.

Hasonlóképpen egyöntetűen megszavazták a Városi Szociális Szolgálat vezetőjének személyét. Több képviselő felszólalásában méltatta Nagy Lajosné áldozatos munkáját, akit – mint mondták – három évtizedes tapasztalata és a visszajelzések alapján is odaadó hozzáállása méltóvá tesz arra, hogy folytassa intézményvezetői tevékenységét.

Szintén 28 igennel szavazták meg Orosz Ibolya Aurélia kinevezését a Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja vezetői posztjára.

A közgyűlés határozott több óvodaigazgató megbízásáról is. Így az Angyalkert Óvoda vezetését a jelenlegi igazgató, Lipcseiné Szabó Ildikó láthatja el, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda irányítását Vinczéné Simon Nikolett folytathatja. A  Debreceni Hétszínvirág Sport Óvoda igazgatója Szabó Erzsébet lesz, a Kemény Zsigmond Utcai Óvodát Turek Ferencné vezetheti, a Kuruc Utcai Óvoda igazgatójaként pedig Ráczné Kádár Nórát jelölték ki, a Mesekert Óvoda vezetésére Fekete Valéria kapott megbízást. A Mosolykert Óvoda igazgatója Takács Judit, a Sinay Miklós Utcai Óvodáé Nagyné Harangi Ilona, a Tócóskerti Óvoda vezetője pedig Báthory Csaba Attiláné marad.

Ingatlanok sorsáról is döntöttek a képviselők

Szintén a testület elé került a Nagypiac és a virágpiac árusainak parkolási problémája. Papp László felvázolta, rendeződött a Vár utcán lévő, a Kálvin téri belső udvari parkolóterület tulajdonjogi kérdése, ezért a javaslat szerint a csaknem húsz férőhelyes parkoló a piaci árusok járművének biztosítana parkolást az árusítás idejére.

Képviselői felvetésre reagálva elmondta, a kérdéses férőhelyek nem a közparkolót érintik, így nem csökken a parkolási lehetőség a lakók számára, hanem a Csapó utcai társasház mögötti, sorompóval lezárt rész hasznosítását kapná meg a közterület-felügyelet.

Napirenden volt továbbá a Hatvan utca 42. szám alatti ingatlan  ingyenes hasznosításba adása a Debreceni Tankerületi Központ részére. Papp László megjegyezte, a kérdéses ház ügye a közösségi médiát is bejárta, az érintett személyekkel közös gondolkodást folytattak, mi lehetne a funkciója a területnek. Végül kézenfekvő volt, hogy a szomszédos Fazekas Mihály Gimnázium diákjai ifjúsági közösségi térként használhatnák. A képviselők végül elfogadták a javaslatot.

A képviselők többek közt elfogadták két új kutyafuttató létesítését a Wesselényi úti és az Újkerti lakótelepen, valamint a debreceni kulturális alapítványok működéséről szóló beszámolót és Debrecen gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról szóló átfogó értékelést is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában