Két keréken

2024.06.28. 20:00

Folyamatosan javítják a debreceni kerékpárutakat

Több mint 100 kilométer bicikliút-hálózat szolgálja ki a debrecenieket. Rossz állapotú bicikliút is van köztük, ezeket ereje szerint javíttatja az önkormányzat.

BDR Média

A 33-as főút melletti kerékpárút egy szakaszára ráfér a felújítás

Forrás: BDR Média

A debreceni önkormányzat elkezdte a 33-as főút melletti kerékpárút állapotának felmérését. Ezt követően határozza meg a szükséges fenntartási munkákat, mégpedig a rendelkezésre álló pénz figyelembevételével – közölte a Cívishír kérdésére a debreceni polgármesteri hivatal, miután a portál olvasói jelzése alapján kérdéseivel megkereste a városházát. 

A kerékpárút betonja több helyen keresztben repedt meg Debrecen haon
A kerékpárút betonja több helyen keresztben repedt meg
Forrás: BDR Média

Több helyen rossz a kerékpárút

A szóban forgó úton kerékpározók jelezték, hogy a 33-as főút melletti, a Látóképi csárdához vezető bicikliúton ordító különbség van a nemrégiben elkészült új szakasz, valamint a korábban átadott rész minősége között. Hozzátették, ideje volna a két szakaszt megegyező szintre hozni. Kiderítettük, a városhatárt jelző tábláig a debreceni önkormányzat, azon túl a Magyar Közút felelőssége a bicikliút jó állapotban tartása.

 A régi, tehát a debreceni önkormányzati szakaszon – ez körülbelül a lengyel benzinkúttal szemben lévő részig tart – több helyen rossz minőségű a kerékpárút: töredezett, repedezett, azon felpúposodott részek nehezítik a közlekedést, a fű benőtte az aszfalttöréseket, a növényzettől több helyen nem látszik az út széle. Mindez balesetveszélyes közlekedési helyzetek kialakulását idézheti elő.

Behálózzák Debrecent a kerékpárutak
Behálózzák Debrecent a kerékpárutak
Forrás:  Napló-archív

Saját költségből újítják fel

A kérdések között szerepelt a Debrecenben már meglévő kerékpárutak karbantartási ütemterve, az arra fordítható pénz összege is. A polgármesteri hivatal közölte, hogy amíg Debrecen 2014-ben csak 80 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózattal rendelkezett, addig 2023-ban már 108 kilométerrel, sőt a Pallagra vezető, nemrég átadott 4,2 kilométeres szakasszal együtt jelenleg a város kerékpárútjainak hossza meghaladja a 112 kilométert.
A debreceni kerékpárutak nagy része öreg, több mint 20 éve épült. A megépítésük óta az aszfaltburkolatok felülete elsősorban az időjárás hatására elöregedett, a legjellemzőbb burkolati hiba a keresztrepedések kialakulása. A biciklis közlekedés minősége és biztonsága érdekében az önkormányzat 2023-ban összesen körülbelül bruttó 15 millió forintért végeztetett kerékpárút-javítási munkákat, és ezek az idén is folytatódnak. 

A kerékpárutakat az önkormányzat útellenőri szolgálata legalább negyedévente egyszer ellenőrzi, ezt követően határozzák meg, hogy hol és milyen javítási munkákat végeznek. Ezek lehetnek kátyúzások, repedéskiöntések. A hiányzó, tönkrement jelzőtáblák pótlása és amennyiben szükséges, a burkolati jelek felújítása is ekkor történik. Mindezt teljes mértékben a saját költségvetéséből végzi el az önkormányzat, pályázati támogatás csak az új kerékpárutak építésére van. 

Mit arról a Haon korábban írt, a debreceni önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpárutak létesítésére és karbantartására:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában