Művészet

2024.06.28. 13:32

Kossuth-díjas fotóművész kiállítása érkezett Debrecenbe

Az ikonikus fotóművész legújabb gyűjteménye, a Szubjektív, augusztus elejéig tekinthető meg a Bényi Galériában. Keleti Éva külön is üzent a debrecenieknek.

Haon.hu

Az ikonikus fotóművész számos hírességet hozott a Kölcsey Központ Bényi Galériájának falai közé

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. közleményében tudatta portálunkkal, hogy rengeteg értékes műtárgy időzött már a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájának falai között, de ennyi hírességet egyidejűleg még egészen biztosan nem láthattunk. Bár Keleti Éva neve önmagában is erős hívószó, a július 27-én megnyílt Szubjektív című kiállítás tárgyai azonban mintha életműveik szellemiségének áldásos elegyével töltenék be a teret. A művész üzent is a debrecenieknek: „Találkozzunk két év múlva, az életmű-kiállításomon!”

Keleti Éva gyűjteménye augusztus elejéig tekinthető meg
Keleti Éva gyűjteménye augusztus elejéig tekinthető meg
Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft. 

A megnyitón Oszvald Marika énekelt, majd Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt.

Legenda a fotóapparátus mindkét oldalán: az egyiken a neves alkotó; Keleti Éva, a másikon a megörökítendő színész- és zenészóriások. Történetükről L. Péterfi Csaba kurátor tud a legtöbbet, az itt kiállított közel 70 alkotást végigpásztázva azonban a laikus szemlélő is leszögezheti: Keleti Éva személye nélkül ezeket a tekinteteket és velük ezeket az érzéseket ma, itt, így nem élhetnénk meg.

 

A kiállításon közel 70 alkotást láthatunk
Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft. 

Szalai Andrea, a Bényi Galéria vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítást megnyitó Hegedűs D. Géza mindenkivel dolgozott már, akinek a fotóit most a közönség láthatja. Személyes hangvételű köszöntőjében a színművész többek között az alkotó, a lencsevégre kapott modell és a szemlélő hármasának különös kapcsolatáról is beszélt. L. Péterfi Csaba a Kossuth- és Balázs Béla díjas fotóművész üzenetét is közvetítette a jelenlévőknek. 

Az idén 93 éves Keleti Éva többek között azt a tervét is megosztotta a Szubjektív közönségével, miszerint munkásságának 75. évfordulójára 2026-ban életműkiállítást tervez.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában