Szívvel-lélekkel

2024.06.17. 20:00

Annuska néni már akkor fagylaltot árult, amikor 15 forintba került egy gömb

Verdes Ferencné Annuska néni évtizedek óta árul jeges finomságot Nyíracsádon. A házi készítésű fagylalt már Debrecenben is kapható.

Nagy Emese

Közel 40 éve árul finomabbnál finomabb fagylatokat Annuska néni

Forrás: Verdes Ferenc-archív

Verdes Ferencné Annuskánál jártunk a minap, aki közel 40 éve árul fagylaltot Nyíracsádon. A kedves nénit a faluban sokan csak úgy ismerik, hogy a „fagyis néni”, ezen egyáltalán nem lehet meglepődni, hiszen olyan finom nyári édességet készít, amilyet valóban csak az tud, aki régóta a szakma szerelmese. A hetvenöt éves asszony egyáltalán nem az a szereplő típus, azonban a Haonnal kivételt tett, és fogadott minket a nyíracsádi fagylaltozójában, ahol vele együtt több tíz évet visszarepülhettünk az időben. Istenien finom fagylaltokat volt szerencsénk megkóstolni, miközben megismertük Annuska néni életútját. 

A fagylalt központi szerepet tölt be a 75 éves nyíracsádi Annuska néni életében
Haon Debrecen fagyiárak
A fagylalt központi szerepet tölt be a 75 éves nyíracsádi Annuska néni életében
Forrás:  Molnár Péter

Valamennyivel több mint 30 éves voltam, amikor a fiamnak, Ferikének életet adtam. Majd úgy hozta az élet, vele otthon kellett maradnom több évet, mindeközben megfogalmazódott bennem, nem szeretnék visszamenni a vendéglőbe, ahol főszakácsként dolgoztam, inkább a magam útját járnám. Itt volt egy pavilon – mutatott maga mögé Annuska néni –, és azt egy jó ismerősöm árulta, szinte egyik napról a másikra megegyeztünk, és el is indítottam a vállalkozásomat

– hangsúlyozta a nyíracsádi Annuska néni.

Így lett Annuska néniből fagylaltárus

Mint megtudtuk, Annuska néni lángoskészítéssel kezdte. Amikor megvette a pavilont, abban benne volt egy NDK lágyfagylaltgép, így úgy volt vele a Verdes család, ha már otthagyták, akkor készítenek fagylaltot is. 

Régen nem úgy volt, mint most, hogy beírtunk valamit a keresőbe, aztán ki is dobja annak az ételnek, süteménynek a receptjét, amire rákeresünk. Úgy, ahogy most mondom, a lángos receptjét akkoriban 20 ezer forintért vásároltam meg Nyíregyházán, ez az összeg most sem kevés, nemhogy közel 40 évvel ezelőtt. Nem volt egyszerű munka a lángoskészítés sem, volt olyan nap, hogy 40 kiló lisztet dagasztottam be, bizony, kimondva is sok

– elevenítette fel a kezdeti időszakot, majd kiemelte, kinőtték a pavilont, és elkezdtek terjeszkedni.

– Rövid időn belül vásároltunk egy „Isa gyártmányú” 6 tégelyes fagyipultot, ugyanis olyan sokan keresték a fagyinkat, hogy már nem volt elég a „csavaros fagylalt”, így belekezdtünk a gömbfagylalt készítésébe is. Így telt el a majdnem 40 év itt, ahol most vagyunk, folyamatosan fejlődtünk, az üzletet is fejlesztettük, és már nem csak Nyíracsádon vagyunk jelen, hanem Debrecenben is – utóbbit a fiam csinálja, és ahogy látom, érzékelem, ő is megtalálta ebben a helyét – mondta Annuska néni. Hozzátette, ő már akkor fagylaltot árult, amikor egy gömb 15 forintba került, és valljuk be, az idei fagyiárakhoz képest jóval olcsóbb volt. 

A kezdetekben porból készültek a fagylaltok, nem főzött volt, mint most, a gyümölcsfagylalt pedig vizes alapú volt, mint napjainkban is

– fogalmazott. Annuska néni elmondta, a kezdetektől kezdve folyamatosan képezte magát, számtalan szakmai bemutatóra járt.

Ha fagylalt, akkor mindenképpen lennie kell csavarosnak is a fagyizóban Annuska néni szerint
Haon Debrecen Nyíracsád fagyiárak
Annuska néni szerint, ha fagylalt, akkor mindenképpen lennie kell csavarosnak is a fagyizóban 
Forrás:  Molnár Péter

Hosszú éveken át tökéletesítette a fagylaltját

Rengeteget kísérleteztem, nálam is többször előfordult, hogy sok kiment a kukába. De ugye valamit valamiért, ha tökéletesíteni akarunk egy ízt, akkor áldozatokat kell hozni. Az összes ízt, variációt én találtam ki, és én is készítem. Mindegyikhez saját recept van. Mindegyik gyümölcsfagylaltunk friss hozzávalókkal készül, vizes alapú, kivéve a sárgadinnyét, az tejes. A receptjeim titkosak, egyedül a fiam tudja, illetve a legrégebbi dolgozóm, és kész 

– nyomatékosította. Érdeklődésünkre Annuska néni kifejtette, annál tökéletesebb egy fagylalt, minél jobb alapanyagokból készül. Neki a bodza a kedvenc fagyija, régen, még a kezdetek kezdetén a vaníliát szerette a legjobban. Rámutatott, a mai napig szinte mindegyik fagylaltot megkóstolja, megnézi az állagát, jelenleg 21 ízzel dolgoznak.

Manapság hamar elkészül egy adag fagylalt, akár 10 perc alatt, ami a modern gépeknek köszönhető, azonban ez hosszú évtizedekkel korábban nem így volt. – Amikor egyszerű gépem volt, akkor éjszaka 1-2 órakor értem haza, mert miután 9 órakor bezártam, utána kezdtem neki másnapra újabb adag fagylaltokat készíteni. Ha fáradt voltam, akkor már hajnalban kezdtem, hogy mire kinyitok, addigra legyen friss jeges finomság a vendégeknek – jegyezte meg. Majd mosollyal az arcán hozzáfűzte, a gyerekek úgy is hívják Nyíracsádon, hogy a „csavaros” Annuska néni.

Szemügyre vehette a Haon, hogyan készül a fagylalt Annuska néni fagylaltüzemében
Haon Debrecen Nyíracsád
Szemügyre vehette a Haon, hogyan készül a fagylalt Annuska néni fagylaltüzemében
Forrás:  Molnár Péter

Sokat jelent számára a fagylaltkészítés

Annuska néni megmutatta nekünk a kis fagylaltüzemét, és olyan szívvel-lélekkel ismertette nekünk, mit mire használnak, honnan jön a kész fagyi, majd azt hova teszik lehűlni, hogy rákérdeztünk: mit jelent számára a fagylaltkészítés?

Nekem ez a mindenem, ha nem szeretném, akkor már rég nem csinálnám, 75 éves vagyok, ki dolgozik már ennyi idősen…

– húzta alá. Rámutatott, volt már olyan, aki megkérdezte tőle, mit keres még itt – persze nem rosszindulatból –, neki pedig picit rosszul is esett, holott tudja, mindenki csak a jót akarja neki, de neki az adja a családja mellett a legnagyobb feltöltődést, ha a fagylaltozóba lehet, és egyre csak tökéletesítheti a már így is ínycsiklandozó nyári desszertet.

A debreceni fagyiárakról írt korábbi cikkünket itt olvashatják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában