Pályaorintáció

2024.06.25. 18:27

Agóra WATCH: Középiskolás lányok mutatták be projektmunkáikat – fotókkal, videóval

Ők lesznek a jövő női mérnökei? Robotkezet, LED-kockát, világító, bluetooth-os hangfalat, Sandart táblát és aktív ébresztőórát készítettek többek között azok a középiskolás lányok, akik idén bekapcsolódtak az Agóra WATCH (Women at Tech) pályaorientációs programba.

Balogh Efraim

Az Agóra WATCH diákjai megmutatták, mire készültek hónapokig

Forrás: Molnár Péter

Harmadik alkalommal indult útjára az Agóra WATCH nevezetű pályaorientációs program, melyen 60 középiskolás lány vett részt. A diákok az alapozóképzés elvégzését követően többek között LED-kocka, reflexteszt, Sandart tábla, aktív ébresztőóra és egyéb interaktív játék létrehozásán dolgoztak. Projektjüket egy záróesemény keretében, kedd délután mutatták be a szakmai közönség és a sajtó előtt az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Agóra WATCH, pályaorientációs program, Haon, Debrecen
Tudták, hogy a képen lévő eszközt a csincsillák fürdőhomokja ihlette? Alább bővebben kifejtjük, milyen szerkentyűvel gazdagodott az Agóra WATCH program
Forrás:  Molnár Péter

Agóra WATCH: Milyen eszközöket terveztek a csapatok?

A Haon stábja verőfényes napsütés közepette lépett be az Agóra Tudományos Élményközpont kapuján, és alig értünk az épület recepciójára, az alsó szintről máris felhallatszott a kiállítás iránt érdekelt tömeg hangja. Ahogy leértünk, számos állomás kiállított projektje tárult elénk. Gondolták volna, hogy csincsilla fürdőhomokját fel lehet használni művészi célra is? Higgyék el, mi aligha… Viszont ha már szemben találtuk magunkat a Sandart table – A homokművész állomás ifjú tervezőivel, megkérdeztük, hogyan működik, és mire is jó az általuk továbbgondolt szerkentyű.

Ez a projekt már létezett korábban is, csak átalakítottuk a saját ízlésünknek megfelelően. Egy sínen van egy kocsi, és arra helyeztünk mágneseket, amelyek mozgatják a golyót, majd így rajzolódik ki egy minta. A LED-ek mintáját, sebességét és színét pedig lehet váltakoztatni. Szerencsénkre sok minden (például a programok) már rendelkezésünkre állt, nekünk inkább rajzolni kellett, illetve falapokat vágni és forrasztani, utóbbiak kisebb kihívást jelentettek. Körülbelül 10 hétbe telt, mire elkészültünk

– sorolták a csapattagok, Loncsák Láná, Pálinkás Izabella és Rozsik Patrícia.

Nem hagyhattuk figyelmen kívül a kiállítás egyik legmenőbb projektjét, a bluetooth audiorendszert, ami LED-es spektrumanalizátorral rendelkezik. És hogy ez mit is takar? Tulajdonképpen egy nagy hangfalat, amin keresztül dübörög a zene, és közben világít. No, persze, mi csak a végeredményt látjuk, azonban a kihívásokkal egy négyfős csapatnak, Lakatos Reginának, Papp Hannának, Szilágyi Rékának és Juhász Lottinak kellett szembenéznie.

Regina rávilágított, hogy Réka és Hanna végezték a programozással kapcsolatos feladatokat, míg ő és Lotti a 3D-s tervezést hajtották végre. Az eszközt egy ESP32 nevezetű chip vezérli, amelyet egy egyedi tervezésű PCB-n keresztül (nyomtatott áramkörök központi eleme, más néven nyák lemez) kötöttek össze a LED-ekhez és a hangszórókhoz. Természetesen nincs olyan munka, ahol nem kell kihívással szembenézni: Lotti bevallása szerint a légtérfogat kiszámolása sok fejtörést okozott, és ez a lépés igen fontos, mivel meghatározza a hang minőségét. Bátorkodtunk megkérdezni, hogy felavatják-e majd a hangfalat egy hétvégi házibuliban, de mint kiderült, egyelőre még nem ezt a célt szolgálja az eszköz.

A lányok arról is beszámoltak, hogyan csatlakoztak az Agóra WATCH programhoz:

Szerintem nem szerencsés kihagyni egy ilyen lehetőséget. Nagyon sok élménnyel lehet gazdagodni, így megnyílt előttem egy új terület, emellett előnyt tud nyújtani a középiskolai tanulmányok során is

– mondta Lotti, majd Regina átvette tőle a szót, és rávilágított, hogy ő már régóta érdeklődik a mérnöki szakma iránt. Középiskolai tanulmányai az informatikára összpontosulnak, így az elektronika témaköre is vonzó volt számára.

Mérnök állás Debrecen területén: rengeteg helyen keresik a szakembereket

Az esemény megnyitóján Barcsa Lajos alpolgármester rávilágított az Agóra küldetésére: a cél olyan mérnöki feladatok elé állítania diákokat, amelyekkel később a munkaerőpiacon is találkozhatnak majd.

– Még mindig van tér arra, hogy minél több nő dolgozzon műszaki és mérnöki területeken. Az Európai Unióban tudományos és technológiai pályán 78 millióan dolgoznak, a munkavállalók 52 százalékát pedig nők alkotják. Mérnöki pozíciókban viszont egyelőre alacsonyabb a nők aránya, csak 41 százalék – ismertette Barcsa Lajos, majd optimizmusát fejezte ki, miszerint a jelenlévő diákokkal a jövőben növekedhet majd ez az arány.

Az alpolgármester kifejtette, hogy Debrecenben 20 olyan ezer munkahely jött létre, amely elsősorban a mérnöki és a STEM (a science, technology, engineering és mathematics kifejezésekből származó mozaikszó) képzésekre fókuszálnak. Ezért arra bátorította a WATCH program résztvevőit, hogy Debrecenben tervezzék a jövőjüket, mivel több cég közül is választhatnak, hol szeretnének majd dolgozni.

Agóra WATCH, pályaorientációs program, Haon, Debrecen
Barcsa Lajos alpolgármester szerint még mindig van tér arra, hogy minél több nő dolgozzon műszaki és mérnöki területeken
Forrás:  Molnár Péter

Hosszú távra terveznek a debreceni nagyvállalatok

Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője személyes példával ismertette, honnan szerzett inspirációt az Agóra WATCH programhoz.

– Körülbelül 11 éves lehetett a nagyobbik lányom, amikor egyszer egy SpaceX rakétaindításról szóló videót néztem, mellém kuporodott, és teljesen beleőrült ebbe: hónapokig NASA-s és SpaceX-es pólókban járkált – mesélte Hosszu Róbert, majd hozzátett, hogy később lánya megkérdezte, hogy dolgozhat-e majd a NASA-nál, mivel nem volt biztos benne, hogy ott nőként van esélye labdába rúgni.

Egy dolgot nem szeretnék: a társadalmunk női tagjai ma ne érezzék úgy, hogy vannak ajtók, amelyek zárva vannak előttük

– hangsúlyozta az ügyvezető. Rámutatott, hogy a nagyvállalatoknak feladatuk hosszútávon gondolkozni, ezért is foglalkoznak a 10.-es középiskolásokkal az Agóra WATCH keretében.

Mint Somogyi Béla, az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a program célja kreativitást, csapatmunkát és élményeket nyújtani, emellett arra motiválni az embereket, hogy megértsék, miként működik a technológia.

– A világ megismeréséhez szükség van kíváncsiságra, hogy mögé nézzünk a dolgoknak – emelte ki Somogyi Béla. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában