Újra dübörögnek

2024.05.22. 17:19

Jön a Vámospércsi Vágta, de a szervezők nem csak lóversennyel készülnek

Lovasszínházi produkciót is láthat majd a közönség a június 1-jei rendezvényen. A Vámospércsi Vágta ezúttal is ingyenes lesz.

Haon.hu

Idén is Vámospércs adhat otthont a Nemzeti Vágta egyik előfutamának. A Vámospércsi Vágta június 1-jén várja majd az érdeklődőket, közölte portálunkkal az önkormányzat.

Vámospércsi vágta
Idén is lesz Vámospércsi Vágta
Forrás: Napló-archív

– A vágta-házigazdaság ötlete 2023-ban fogant meg a fejünkben, amikor is személyes jó tapasztalatokat szereztünk a Hősök terén, a következő évben pedig a Szilvásváradon megrendezett lovasfesztiválon. Vitányi Tamás lótulajdonos Nóra nevű magyar sport fajtájú kancája immáron három alkalommal képviselte Vámospércset a versenypályán, egy nagyméretű pavilonban pedig városunk nevezetességeit állítottuk ki az Andrássy úton és Szilvásváradon – fogalmazott Ménes Andrea polgármester.

Nóráról is szól majd a Vámospércsi Vágta

Három hónapja van már tréningben Nóra, én készítem fel az elővágtára. Kovács Richárd Róbert fogja lovagolni, tehát a legjobb kezekben lesz a futamom

– közölte Vitányi Tamás tulajdonos. – Nóra heti programja meglehetősen rigorózus: három ledolgozott napot egy pihenő követ. Általában délután hat óra felé nyergelem fel, tüzetesen átnézem, megvizsgálom a patáit. 20-30 perces bemelegítéssel kezdünk, lassú ügetéssel indulunk, amit körülbelül egy 3 ezer méteres vágta követ. Fokozatosan gyorsítom, amíg elérjük a csúcssebességet. A sprint után átmozgatom lassan, amíg vissza nem lazul az izomzata, a légzése pedig meg nem nyugszik, nem nyergelem le. Végezetül csutakolás, slagolás következik, majd szabadon játszhat a legelőn. A ló nyugodt, nem ideges, és ami különösen fontos: makkegészséges. Hétvégente csapunk egy 15-20 km-es túrát, hogy szellőzzön a feje, ne egy zárt rendszerben éljen – nyilatkozta a büszke tulajdonos a felkészítés kulisszatitkairól.

A Vámospércsi Vágta programja

A Vámospércsi Vágtát a Járóbeteg Szakrendelő mögötti lovaspályán rendezik meg. Az ünnepélyes megnyitó 10.30-kor kezdődik, 11 órakor pedig eldördül az előfutamokat jelző sportpisztoly. A döntő futamot 17 órakor tekintheti meg a nagyérdemű. 16.30-tól helyi hagyományőrző csoportok lépnek fel. Az eredményhirdetést követően Vámospércs immáron visszatérő vendégei, a Nemzeti Lovas Színház művészei veszik birtokba a pályát, hogy előadhassák a Szilaj, a betörhetetlen vadló című családi musicalt.

Az esemény ingyenesen látogatható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában