Helyi közélet

2024.05.21. 14:49

Közel egymillió órát szolgált tavaly a hajdú-bihari polgárőrség

Éves ülését tartotta szombaton a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése. Boros Viktor elnöki beszámolójában a tavalyi év legfontosabb számait és a polgárőrség feladatait meghatározó fontosabb változásokat mutatta be.

Bekecs Sándor

Az elnöki beszámoló mellett a hajdú-bihari polgárőrség idei programját is ismertették a vármegyei szövetség vezetői

Forrás: Bekecs Sándor

Éves ülését tartotta május 18-án a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése. Az eseményen az elnökség többek között beszámolt 2023 történéseiről, az idei évre tervezett programokról és a polgárőrség működését érintő változásokról. A nyírábrányi ülésen képviseltette magát a vármegyei rendőr-főkapitányság, a vármegyei önkormányzat és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöksége is.

polgárőrség, feladat, hajdú-bihar
A vármegyei polgárőrség idei munkáját is meghatározó napirendi pontokat is tárgyalt a küldöttgyűlés
Fotó: Bekecs Sándor

A házigazda település polgármestere, Nagy Lajos köszöntője után Boros Viktor, a vármegyei szövetség elnöke tartotta meg beszámolóját. – Tavaly a koronavírus-járvány maradványai, majd az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság következtében többek között megemelkedtek az üzemanyagárak, így megszorításokra volt szükség, amelyek jelentősen meghatározták a polgárőrségek mindennapi munkáját. Mindezek ellenére is jó évet zártunk – vezette fel beszédét.  

A rendvédelem biztos támasza a polgárőrség

– Több mint 913 ezer szolgálati órát teljesítettek a hajdú-bihari polgárőrök az elmúlt év folyamán, ez egy főre leosztva 244 óra egy évre vonatkozóan. A rendőrséggel mintegy 50 ezer órát töltöttünk közös szolgálatban. Mindezeken felül a lovasszolgálat további 12 ezer 880 szolgálató órát teljesített – ismertette a főbb adatok Boros Viktor. A technikai ellátottságról elmondta, 

44 darab gépjármű van az egyesületek tulajdonában, további 36 darab pedig a rendőrségnél. A vármegyében összesen 119 kerékpár van, továbbá 20 darab robogó és 75 elektromos kerékpár

 – Az Országos Polgárőr Szövetség és a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány közötti megállapodás értelmében a polgárőrség is hozzájárul a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítéséhez. Ehhez csatlakozva a Négy Manccsal az Életért Keresőkutyás Egyesülettel közöttünk stratégiai-partnerségi megállapodást – emelte ki Boros Viktor. Beszédében kitért továbbá a polgárőrség munkáját érintő fontosabb jogszabályi változásokra, a tavalyi évben kiosztott vármegyei és országos kitüntetésekre és az idei év feladataira. Többek között célként jelölte meg a közterületi polgárőrszolgálat hatékonyságának növelését, valamint a minél magasabb részvételt a Gondos óra és az Illegális hulladéklerakó-helyek felderítése és külterületek védelme programokban. 

polgárőrség, feladat, hajdú-bihar
Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke

 

Elismerték a polgárőrök munkáját

Az elnöki beszámolót követően Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke és Mosolygó Csaba, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese méltatták beszédükben a vármegyei polgárőrség munkáját. 

A polgárőrség folyamatosan meg tud újulni, újabb feladatokat és kihívásokat tudnak teljesíteni. Kívánom, hogy a továbbiakban is ugyanezzel a felelősséggel, elszántsággal szolgáljanak, mert látszik, hogy mindig akad feladat

– fogalmazott a vármegyei elnök. Végül Török Barnabás, az OPSZ felügyelő bizottságának elnöke tolmácsolta az országos elnökség és Túrós András elnök elismerését.

polgárőrség, feladat, hajdú-bihar
Dózsa Miklós (balra), Boros Viktor és Török Barnabás
Fotó: Bekecs Sándor

A küldöttgyűlés ülése díjak, elismerések átadásával zárult. Az OPSZ Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki Dózsa Miklós és Csősz József polgárőröket, bronz fokozatú oklevelet vehetett át Tóth Zoltán és Bíró Mária. 2023-ban Hajdú-Bihar Polgárőre Szatmári Béla, a téglási egyesület tagja lett. A hajdú-bihari és a békési polgárőrök kiváló együttműködésének elismeréseként Boros Viktor vehetett át kitüntetést utóbbi vármegye szövetségének elnökétől, Gyarmati Sándortól.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában