Magyar Honvédség

2024.05.21. 14:57

A debreceni dandár is a honvédelem napjára emlékezik

„Hazámat szolgálom!” – írták hétfői bejegyzésükben. Május 21-e 1992 óta a magyar honvédelem napja.

Haon.hu

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának keretében a Görgei Artúr, Kmetty György és Knézich Károly parancsnoksága alatt álló magyar erők 1849. május 21-én foglalták vissza a budai várat Heinrich Hentzi osztrák császári tábornok seregeitől – idézi fel a magyar honvédelem napja eredetét a honvédség hivatalos oldala. A Magyar Honvédség létrejöttére, a Habsburg Birodalom elleni forradalmi eseményekre, valamint az elbukott szabadságharc történelmi küzdelmeire 1992 óta emlékezünk ezen a napon.

a magyar honvédelem napja Bocskai-dandár
A magyar honvédelem napja: a Bocskai-dandár is megemlékezett – képünk a dandár 2021-es jubileumi ünnepségén készült
Forrás: Napló-archív

A honvédelem napjáról a Magyar Honvédség egységei egymás után posztoltak a közösségi oldalukon. Így tett a debreceni MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár is, amely képkollázzsal tisztelgett május 21-én délelőtt közzétett bejegyzésében.

A magyar honvédelem napja: díjakat is átadtak a központi ünnepségen

A honvédelem napja alkalmából Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Budai várban lévő épületében rendeztek központi ünnepséget. Mint megírtuk, az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta:

amikor közösen emlékezünk múltunkra, újra elköteleződünk az évezredes út folytatása mellett, a magyar nemzet védelmében.

A miniszter többek között emlékeztetett rá: a múltba tekintve hatalmas katonai eredményeket látunk, például Szent István ezeréves államát, „amelynek katona hősei teljesítményükkel lehetővé tették, hogy győzelmeken és vereségeken át megmaradhassunk” „ezen a geostratégiai szempontból” nehéz fekvésű földdarabon, hatalmas birodalmak szorításában, és ott van a modern nemzet születésekor létrejövő magyar honvédség is, amely azóta „békében és háborúban, elnyomásban és szabadságunk idején mindig a nemzet szolgálatában állt”.

A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén a honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke előléptetéseket, kinevezéseket, elismeréseket és kitüntetéseket is átadott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában