Örömhír

2024.05.30. 18:20

Fogyatékossággal élő személyek számára biztosít lakhatást az újonnan átadott debreceni intézmény

Átadták a Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum épületét Debrecenben csütörtök délután. Az intézmény 60 fő fogyatékossággal élő személy részére biztosít majd támogatott lakhatást.

Balogh Efraim

Épületszenteléssel egybekötve adták át az új szociális szolgáltatásnyújtási helyszínként szolgáló Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum épületét. Az ünnepélyes eseményt a Nap utcán tartották meg csütörtök délután, a beruházás a fogyatékossággal élők helyzetét igyekszik javítani Debrecenben.

Átadták a Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum épületét Debrecenben – segítséget kívánnak nyújtani a fogyatékossággal élőknek Debrecenben
Átadták a Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum épületét Debrecenben – segítséget kívánnak nyújtani a fogyatékossággal élőknek Debrecenben
Forrás: Kiss Annamarie

Kocsis Fülöp érsek-metropolita az épületszentelés szertartását követő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem érdemes magunkat másokhoz hasonlítani, mivel mindannyiunknak más az életútja. Rávilágított, hogy a mérce Jézus Krisztus tökéletessége, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy ennek a szintnek az elérésére kell törekedni ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunkat. Kiemelte, a Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum célja, hogy utat mutassanak Krisztushoz, és megváltoztassák az emberek magukról és társaikról alkotott képét.

A cél, hogy a fogyatékossággal élők is teljes életet éljenek

Ungvári Sándor igazgató rámutatott: 60 fő fogyatékossággal élő személy részére biztosítanak támogatott lakhatást, valamint nappali ellátást és támogató szolgálatot. Emellett összesen kilenc ingatlant vásároltak, a projekt 1 milliárd 49 millió forint támogatásban részesült, közel 100 millió forintot pedig önerőből finanszíroztak. Hangsúlyozta, az épületben olyan jelzőrendszert alakítottak ki, amely egy gombnyomásra kapcsolatot létesít ellátott és a munkavállaló között, így garantálva a biztonságérzetet.

– Olyan világban élünk, amelyben egyre nagyobb hangsúlyt kell kapjon az egymásra való odafigyelés, a megértés, valamint a kellő érzékenység mindazok irányába, akiknek elfogadásra, gondoskodásra és támogatásra van szükségük, hogy a lehető legteljesebb életet élhessék – hangsúlyozta Papp László polgármester.

Kiemelte, hogy az új szemléletű, személyi központú szolgáltatás lehetőséget biztosít a fogyatékkal élők számára, hogy saját maguk dönthessenek többek között személyes környezetük kialakításáról és szabadidejük eltöltéséről is. Az innovatív szolgáltatás az érintettek családtagjai számára is megnyugvást jelenthet, hiszen segítséggel élő szeretteiket biztonságos, támogató és segítő szakemberek társaságában tudhatják.

Debrecen vállalta a legnagyobb áldozatot

Rávilágított, hogy az önkormányzat a fogyatékkal élők támogatásában is részt vállal: a városi fenntartási intézményrendszer mintegy 110 fővel foglalkozik. Az egyházi és civil szervezetek segítségének köszönhetően összesen közel 400 rászoruló ellátása biztosított Debrecenben.

Horváth Zsolt, Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ intézményvezetője szerint kevés szó esik arról, hogy mennyire szüksége van a társadalomnak a gyermekekre, az idősekre és segítségre szorulókra is. Bízik abban, hogy az említett 60 fiatal többek közül sokan újra elkezdenek tanulni, vagy munkát vállalnak, s így egy még nagyobb közösséget tudnak majd gazdagítani.

Fülöp Attila, Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára rámutatott, hogy tavaly 34 helyszínen, a Széchenyi 2020 programon keresztül biztosított 16 milliárd forintból közel 700 olyan lakhatást biztosító hely jött létre, amelyekben családias környezetben 6-12 fiatal élhet együtt bentlakásos formában. Kiemelte, görögkatolikus egyház Debrecenben vitte véghez a legnagyobb beruházást azzal, hogy 60 férőhely létrehozását vállalta. Mint elmondta, egy ilyen intézmény teret és lehetőséget biztosít a támogatottnak arra, hogy kereteihez és képességeihez mérten saját igényei szerint alakítsa saját életterét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában