Gyümölcsárak

2024.05.17. 16:42

Elkezdődött a cseresznyeszezon, ennyibe kerül a Debreceni Nagypiacon – fotókkal

A Haon stábja a csütörtök reggeli napsütésben útra kelt, s megnézte, milyen a Debreceni Nagypiac kínálata. Többek között kiderítettük, hogyan alakul a cseresznye ára Debrecenben, illetve valóban édes-e az édesnek titulált, és magyar-e minden „magyar” termék.

Balogh Efraim

Kiderítettük, miként alakul többek között a cseresznye ára a Debreceni Nagypiacon

Forrás: Czinege Melinda

Szerencsésnek mondhatja magát, akinek otthon valamilyen gyümölcsfa áll a kertjében, mert szinte „csak” le kell szedni a termést, nem szükséges elmenni a bevásárlóközpontig. Vagy a piacig? Valószínűleg gyakran már ennél a kérdésnél vakarják a vásárlók a fejüket, közben arra gondolva, hol tudnak többet spórolni. A Haon stábja csütörtök reggel úgy döntött, megnézi, hogyan alakulnak a vásárlói trendek és többek között a cseresznye ára 2024 tavaszán, a Debreceni Nagypiacon.

Cseresznye ára, eperárak, görögdinnye ára, Haon, Debrecen, Debreceni Nagypiac
Megnéztük, mennyi a cseresznye ára a Debreceni Nagypiacon
Forrás:  Czinege Melinda

Ekképp változtak a piaci árak Debrecenben

Mindenhol rengeteg epret láttunk (a debreceni eperárakról bővebben írtunk egy korábbi cikkben), és a szebbnél szebb cseresznyéktől roskadoznak a piaci árusok asztalai. Ha valaki tesz egy kört az épületben, szinte csak olyan feliratokat lát az említett gyümölcsöknél, hogy magyar és édes. De vajon tényleg így van? Ki nem hagyhattuk volna, hogy legalább ízre megvizsgáljuk, és valóban… Volt, ahol tényleg ropogós, édes cseresznyét kóstoltunk, így hát vettünk is belőle egy jókora adagot. Viszont az, hogy hazai-e a termék, egyes kereskedők szerint nem garancia rá az ezt állító felirat. 

Bár még nincs kifejezetten dinnyeszezon, mégis lehet találni többfelé a piac területén a közkedvelt gyümölcsből, például Kárándi Nikolettnél. Kérdésünkre, hogy van-e már forgalomban hazai, azt a válasz kaptuk, még nincs, csak Görögországból beszállított. A görögdinnye ára körülbelül 100 forinttal változott az elmúlt évhez viszonyítva, mintegy 650 forintért kínálják most kilóját, és két héttel hamarabb érkezett be az import.

Kissé naivan arra számítottunk, hogy az emberek azért nem veszik a külföldről behozott dinnyét, mert a hazaira várnak, de nem, a lényeg, hogy olcsóbb legyen. Ráadásul, a kereskedő tapasztalatai szerint általános jelenség, hogy a vásárlók nem feltétlenül a magyar termékeket keresik, hanem az alacsonyabb árat – megjegyezte, többnyire a paprika és a paradicsom, melyek csak magyar termékek.

Cseresznye ára, eperárak, görögdinnye ára, Haon, Debrecen, Debreceni Nagypiac
Kárándi Nikolett (jobbra) is beszámolt nekünk többek között a cseresznye idei árának alakulásáról
Forrás:  Czinege Melinda

Így alakul idén a cseresznye ára Debrecenben

– Minden szempontból jelentős hátrányban vagyunk a nagykereskedőkhöz képest… A nagybani árak így alakulnak: mondjuk legyen ott nekem nagykereskedőként 50 ládám, ha más 1600-ért adja, akkor én nyilván 1400-ért fogom, főleg, ha a vevő visz tőlem 10-20 ládával. A mennyiségtől is függ, ki hogyan határozza meg az árakat –hangsúlyozta Kárándi Nikolett. Hozzátette, bár a beszerzési folyamat sokkal nehezebb a kiskereskedők számára, egy előnyük biztosan van: ízben hatalmas a különbség az ő javukra a „nagyokhoz” viszonyítva. Ők ugyanis sokkal jobban oda tudnak figyelni a kisebb tételnél a minőségre, például a tőlük vásárolt eper biztosan édes lesz, míg a beszerzést nagy mennyiségben végző boltokban lehet, hogy ízetlen epret veszünk. A kereskedő elmondása szerint sokan Romániából érkező epret, áfonyát és szőlőt adnak el a piacon.

Az emberek nagyon megnézik, ha valami 100 forinttal olcsóbb, sőt, mondják is egymásnak, hogy hova (ne) menjenek

 – hangsúlyozta. Természetesen a cseresznyéről is kérdeztük. Megtudtuk, körülbelül két hét múlva érkezik többfajta, a jelenlegiek között is van magyar, de egyelőre a kisebb szemű termésből. 1400-1600 forint körül alakulnak az árak, bár amint továbbmentünk, találtunk 2000 forint körül is.

Nem hagytuk volna el a piac területét úgy, hogy vásárlói véleményt ne hallottunk volna, s miközben a cseresznyéket nézegettük, egy szépkorú hölgy, Gabi mellé léptünk oda, aki bőszen válogatott a termékek között. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen sűrűn jár a piacra gyümölcsért, és mi tart fontosabbnak: az árat vagy a minőséget.

Gyakran szoktam, mert nagyon szeretjük a gyümölcsöt. Emellett télire is szeretnék elrakni epret és köszmétét is. Szeretem a hazai terméket, és csak azért, mert alacsonyabb valaminek az ára, nem veszem meg, főleg, ha látom, hogy van, aminek jobb a minősége. Persze, azt is figyelembe kell venni, hogy kinek mennyi a nyugdíja

 – mondta. 

Cseresznye ára, eperárak, görögdinnye ára, Haon, Debrecen, Debreceni Nagypiac
Gabi (jobbra) a minőséget tartja legfontosabbnak, de azért jól megnézni az árakat is
Forrás:  Czinege Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában