Városnap

2024.05.23. 15:56

A város napján ismerték el Berettyóújfalu kiválóságait - fotókkal

Két díszpolgári címet adtak át a bihari város ünnepi képviselő-testületi ülésén. Berettyóújfalu a város napja alkalmából ilyenkor adja át azokat a díjakat, melyekkel a bihari település tehetséges fiataljait és azon polgárokat ismerik el, akik munkájukban, hivatásukban és azon kívül is átlagon felül tesznek a helyi közösségért.

Bekecs Sándor

Idén is elismerte a város kiemelkedő polgárait Berettyóújfalu önkormányzata

Forrás: Czinege Melinda

A város napja alkalmából ünnepi ülését tartotta május 23-án Berettyóújfalu képviselő-testülete. A hagyományokat folytatva, ezúttal is ezen az eseményen adták át a város kitüntetéseit, elismerő díjait. 2024-ben két díszpolgári címet is kiosztottak. A város polgármestere mellett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke, Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, valamint Sas Adăscăliții Marcel, Berettyóújfalu testvérvárosának, Margittának polgármestere is köszöntötte a vendégeket. – Sokunk szülővárosa, otthona Berettyóújfalu, amelynek születésnapját a Báthory Gábor fejedelem által 416 éve adományozott kiváltságlevéltől eredeztetjük. Ez az a nap, amikor a város és a polgárai közötti kapcsolatot próbáljuk elhelyezni – mondta köszöntőjében Muraközi István polgármester. 

berettyóújfalu, városnap, vitányi istván, muraközi istván, díszpolgár
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Forrás:  Czinege Melinda

Mint kifejezte, Nadányi Zoltán, aki csak 19 évet élt Berettyóújfaluban, komoly nyomot hagyott a város életében. Költészetében pikírt, gúnyos hangvételű versekkel szólt a városról – még ott tartózkodása ideje alatt –, de élete vége felé leírta: szerette a várost.

Azok az alkotók, akik itt vannak, s díjat vesznek át, otthonként tekintenek Berettyóújfalura. A város és a benne élők egymást erősítik, ezért is döntöttünk úgy, hogy minden díjazott az elismerése mellé ajándékként megkapja Berettyóújfalu könyvét 

– mondta a polgármester. Beszélt arról is, hogy a város napján a múlt és a jelen találkozik: Báthory szobrának megkoszorúzásával tisztelegnek a múlt, az elismerések adományozásával a jelen előtt, s a tavaly született 139, berettyóújfalui gyermek tiszteletére szombaton ültetik el az Életfát. 

A múlt felelősséggel is jár. A jelenben azért kell dolgozzunk, hogy legyen jövőnk. Azt a láthatatlan fonalat kell tovább erősítenünk, ami összeköt a múltunkkal. Éljen soká Bihar! Éljen soká Berettyóújfalu!

 – tette hozzá. Beszéde végén pedig bejelentette: a közelmúltban döntött úgy a kormány, hogy a Bihar Termálliget a következő 20 évre megkapja a gyógyfürdő elnevezés használatát

Berettyóújfalu jó úton halad, hogy térségi központtá váljon

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében kifejtette, az elmúlt évek alatt megadattak azok a lehetőségek, amelyekkel Berettyóújfalu elindulhatott azon az úton, hogy a térség központjává váljon. – Jelentősen fejlődött és fejlődik a közlekedési infrastruktúra, egyre több kormányzati támogatás érkezik ebbe a térségbe. A jövő feladata pedig a térségi együttműködések kialakítása, erősítése a további fejlődés érdekében – határozta meg. 

Kiemelte, Hajdú-Bihar vármegyébe közel 1500 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az operatív programokon keresztül. Ebből 354 milliárd forint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordítottak, gazdaságfejlesztésre pedig 180 milliárd forintot; a vidékfejlesztési programokon keresztül pedig 496 milliárdból fejlődhetett a vármegye. 

berettyóújfalu, városnap, vitányi istván, muraközi istván, díszpolgár
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás:  Czinege Melinda

Sas Adăscăliții Marcel, Berettyóújfalu testvérvárosának, Margittának polgármestere is köszöntötte a városnapi ünnepségen résztvevőket. Beszédében Muraközi István munkáját méltatta, rámutatva arra: a városvezető eredményessége és rátermettsége nem csak a bihari város fejlődéséből tükrözik, hanem abból, hogy tíz éve és tíz hónapja élvezi a választópolgárok bizalmát. 

Politikus és egykori újságíró lettek Berettyóújfalu Díszpolgárai

Berettyóújfalu képviselő-testületének döntése értelmében az alábbi elismeréseket osztották ki a május 23-i ünnepségen

  • Berettyóújfalu Díszpolgára lett Vitányi István és Dr. Szegediné Lovász Magdolna (posztumusz);
  • Báthory Gábor-díjban részesült Kocsis Csaba és Kállai Irén;
  • Fráter László-díjas lett Szabóné Kovács Zsuzsa és a Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület;
  • Csorba György-díjat vehetett át ifj. Lisztes Gyula;
  • Fehér Istvánné-díjat kapott Kovács Tiborné, Lakatos Ferencné és Szilágyi Mária;
  • Kabos Endre-díjas lett Dobi Gergő, Vágner Lara és Kovács Zoltán;
  • Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója Mózsik Boglárka Lilla lett

 

Az ünnepség végén Vitányi István mondott köszönetet a díjazottak nevében. Mint fogalmazott, a számtalan elismerés közül a szülővárosától kapott díszpolgári cím áll a legközelebb a szívéhez. – Az ilyen ünnepségeken láthatjuk, mennyi érték van a városban, amely megbecsüli a tehetségeit és azon polgárait, akik az átlagon felül végzik a munkájukat. A kitüntetés azonban nemcsak elismerés, hanem felelősséggel is jár, hogy a következő időszakokban ennek megfelelően dolgozzunk tovább – hangsúlyozta. 

berettyóújfalu, városnap, vitányi istván, muraközi istván, díszpolgár
Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás:  Czinege Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában