Helyi közélet

2024.05.20. 10:38

Új emlékművet kaphat Berettyóújfalu, már több részletet is tudni

Trianon-emlékpontot építenének a város egyik csendes helyén. Ez lenne az első ilyen emlékhely Berettyóújfaluban.

BDR Média

Trianon-emlékpontot hozna létre a berettyóújfalui önkormányzat a város egy csöndesebb részén, az erről szóló pályázati felhívás május 8-án megjelent a település honlapján.

trianon-emlékmű Berettyóújfalu
Trianon-emlékponttal gazdagodhat Berettyóújfalu
Forrás: illusztráció / MW-archív

Az emlékpont kialakításának kezdeményezője Csarkó Imre (Fidesz-KDNP) volt, az erről szóló előterjesztést legutóbbi ülésén fogadta el a helyi képviselő-testület. Az önkormányzati képviselőt elmondása szerint az motiválta, hogy a városi emlékhelyek mindegyike forgalmas út mellett található, azaz a közlekedés zaja zavaró. Másrészt kifejezetten a trianoni országvesztésre (1920) emlékező köztéri emlékhely nincs a városban, holott Berettyóújfalu az új államhatárokkal közvetlenül is nagyon megsínylette a békediktátumot. A Jobbik a 2010-es években ugyan szeretett volna hasonló emlékpontot kialakítani, de az akkor elhalt.

Itt kaphat helyet Berettyóújfalu új emlékpontja

A most kiírt pályázat szerint az emlékpontot a Bajcsy-Zsilinszky utca – Oláh Zsigmond utca – József Attila utca által határolt zöld területen hoznák létre.

Közterületi műtárgyban, térelemben, térplasztikában gondolkodnak, az anyaghasználat szabadon választható. Képzőművészek, iparművészek pályázatát várják helyszín- és alaprajz, valamint látványterv és lehetőség szerint makett benyújtásával, tovább a koncepcióterv rövid leírásával. A határidő augusztus 9.

Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester a testületi ülésen azt mondta, a pályázatokat a helyi értéktárbizottság bírálja majd el. Amennyiben vannak megfelelő javaslatok, akkor a képviselők később, a konkrétumok ismeretében döntenek a megvalósításról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában