160-nal repeszthetnek a vonatok

2024.05.20. 20:00

50 perc alatt Debrecenből Nagyváradra, egyetlen megállóval? Hamarosan valóság lehet

Egyórásnál is rövidebb menetidőt ígérne egy részben teljesen új nyomvonalon haladó vasúti pálya a két nagyváros között. A tervezési folyamat még előkészítés alatt van, de az már most körvonalazódik, hogy az egyetlen megálló Berettyóújfalu lenne.

BDR Média

Részben új nyomvonalon haladó, 50 perces menetidőt lehetővé tevő vasúti pályát építenének Debrecen és Nagyvárad között egyetlen, berettyóújfalui megállóval. Erről Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere beszélt a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Berettyóújfalu vasút vonat
Csak Berettyóújfaluban állna meg a Debrecen-Nagyvárad vonat
Forrás: illusztráció / Napló-archív

Elmondta: még áprilisban egyeztetésen járt Debrecenben, ahol az Építési és Közlekedési Minisztérium képviselőivel is asztalhoz ült. A még előkészítés alatt álló tervezési folyamat jelenlegi állása szerint a meglévő 106-os vasúti vonal derecskei szakasza után új nyomvonalpáron létesítenének vasútvonalat Berettyóújfaluig. Az új vonal nyugati irányból kerülné meg a várost és csatlakozna a vasútállomáshoz. Majd a nemrég villamosított, 101-es biharkeresztesi vonalon futnának tovább a szerelvények Nagyváradig.

Berettyóújfalu és környéke is jól járna a fejlesztéssel

2021-ben Lázár János még kormánybiztosi minőségében beszélt arról, hogy nemcsak Szeged és Hódmezővásárhely, hanem akár Debrecen és Nagyvárad közötti is megvalósulhatna tram-train az elővárosi kötöttpályás közlekedés erősítésének jegyében. A tram-train azután többször előjött a hosszú távú debreceni közlekedésfejlesztés elképzelésekben. Elképzelhető, hogy most lekerül a napirendről, mert Muraközi István szavai szerint a Püspökladány-Biharkeresztes vasúti vonal 2023-ban befejeződött villamosítása olyan előrelépés jelentett, hogy jobban megéri a Derecske és Berettyóújfalu között hiányzó vasúti pályát megépíteni.

A tervek szerint a 200 ezres Debrecen és a 180 ezres Nagyvárad között olyan gyorsvasúti infrastruktúra épülne, amelyik közel 160 kilométeres sebességet tenne lehetővé a vonatok számára. Ezek a szerelvények kizárólag a 14 ezres Berettyóújfaluban állnának meg. Mindez – emelte ki a polgármester – nagyban és kedvezően befolyásolná a térségben élők lehetőségeit.

A projekt egyelőre az előkészítés-tervezés szakaszában van. Muraközi István a legutóbbi találkozón azt kérte a megvalósításért felelős tárca képviselőitől, hogy zajvédő falakkal is tervezzenek majd a berettyóújfalui szakaszon a lakosság érdekében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában