Rendezvény

2024.04.15. 11:35

A falu napját ünnepelték Földesen

Meghatározó esemény évfordulójának alkalmából tartják minden évben Földes napját.

Péter Imre

Sokat tettek a falu fejlődéséért

Forrás: Péter Imre

15 éves pereskedés után 245 évvel ezelőtt 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a vármegye által elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A falu ezzel a pernyeréssel megőrizte a Szapolyai János királytól 1537-ben kapott kuriális nemesi kiváltságait, és az elfogadott Községi Szabályrendelete a XIX. század közepéig biztosította nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát is.

E történelmi jelentőségű napra 1991-től április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.

Gazdag programsorozattal ünnepeltek

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékeztek az egykor nemesi település múltjára, történelmi, kulturális emlékeire. Hagyomány, hogy ezen héten mérik össze tudásukat a nyolcadik évfolyamos tanulók Földes történetéből, neves, ismert földesi személyiségeink élettörténetéből és kulturális emlékeinkből. A megmérettetés a Szuperdiák cím elnyeréséért folyt. 2024 szuperdiákjai Fekete Fruzsina és Simay Gábor 8. osztályos tanulók lettek. 

földes-falunap-jubilleum-unnepseg-rendezveny
Ők lettek Földes szuperdiákjai
Forrás: Péter Imre

Az emberi kitartás ünnepe

Vasárnap délután a Karácsony Sándor Közösségi Házban ünnepi képviselő testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra, amely az itt élők kitartásának és összetartozásának ünnepe Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett. Felidézte a ma már történelemmé lett peres évek történetét. Hangsúlyozta: saját szülőfalunk történetén azt tanultuk meg: az ember kitartással, szívós küzdelemmel boldogulni tud és sikereket érhet el. Eleink sokszor újrakezdték, és megteremtették mindazt, amit az ők szüleik, nagyszüleik, sokadízigleni ősatyái, megálmodtak egyszer. Ezt az álmot álmodják Földes lakói immár több mint nyolcszáz éve ebben a faluban és reméljük, hogy fiaink, lányaink, unokáink is a nyomainkba lépnek- zárta gondolatait a polgármester.  

Az ünneplő települést köszöntötte Bodó Sándor a térség országgyűlési képviselője és Pajna Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke.

A képviselő-testület kitüntette azokat, akik több évtizedes közéleti munkájukkal hozzájárultak Földes fejlődéséhez és öregbítették a település hírnevét. A testület nevében a polgármester adta át a Földes Napjára adományozott helyi kitüntetéseket. A Földes Községért Emlékérmet több évtizedes közösségi munkájáért Korbélyné Nonn Rozáliának, a Nosztalgia Klub elnökének; Nagy Zoltánné ny. védőnőnek és Fegyver Imrének, a helyi Polgárőr Egyesület elnökének, nevelőszülőnek; a Kállay László díjat Földes Község Közéletéért Kiss Miklós gazdálkodónak, a református egyházközség főgondnokának; Oláh Miklósnak, a Senpai karatecsoport vezetőjének és a bihari táj 25 éves természeti és kulturális értékeinek megőrzéséért a Bihar Természetvédelmi és Kulturális Közalapítványnak.

A falu napjára készülve pénteken 1779 méteres falumérföld futást rendeztek.

Az 1779 méteres falumérföldfutás legjobbjai
Az 1779 méteres falumérföldfutás legjobbjai
Forrás: Péter Imre

A falu ünnepét ajándékműsorral köszöntötték a művészeti iskola tanulói és a Szélrózsa Hagyományőrző egyesület táncosai. A nap zárásaként Kultúr Pilvax címmel a magyar költészet napját köszöntve zenés irodalmi kávéházi műsort mutatott be Gyányi István énekes, Abuczki Norbert gitárművész és Pető István előadóművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában