Debreceni Egyetem

2024.03.04. 11:03

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a bőrbetegségek kezelésében

Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumot tartottak a Debreceni Egyetemen.

Haon.hu

A pénteken kezdődött kétnapos szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke szervezte

Forrás: Czinege Melinda

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségek célzott kezelésében. A tabletta formában szedhető készítmények a betegség kiváltó okára hatnak, így alkalmazásukkal eredményesebb lehet a terápia. A legújabb kezelési módokat a Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumon vitatták meg a szakemberek. A pénteken kezdődött kétnapos szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke szervezte – olvasható az unideb.hu közlésében.

A szakmai fórum első napján az immunológiai, allergológiai hátterű bőrbetegségek – többek között az ekcéma, a pikkelysömör, a szőrtüszők krónikus bőrgyulladása (hidradenitis suppurativa), illetve a foltos festékhiány (vitiligo) és hajhullás (alopecia areata) – legújabb kezelési lehetőségeiről tanácskoztak a résztvevők. A szakemberek rámutattak arra, hogy 

a betegségek terápiája folyamatosan fejlődik, egyre hatékonyabb készítmények jelennek meg, mint például egy új gyógyszercsoport, a célzott molekulák.

– A kis molekulasúlyú gyógyszerek célzottan a betegségek eredőjére, kiváltó okaira hatnak. Kiterjedt kutatások tárták fel a betegségek kialakulásának lépéseit, azonosították a legfontosabb sejteket és a sejtek által termelt mediátorokat, amelyek felelősek a tünetek kialakulásáért. Ezután az úgynevezett „célzott terápiákat” már célzottan legfontosabb sejtek és mediátorok ellen fejlesztették ki. A biológiai injekciós terápiával szemben, melyek szintén „célzott terápiák”, ezek a kis molekulasúlyú új gyógyszerek tabletta formában szedhetőek és egy teljesen új gyógyszercsoportot képviselnek – ismertette Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.

Szegedi Andrea hozzátette: a betegségek kezelésében ma már multidiszciplináris szemléletmódot kell alkalmazni, ezért a bőrgyógyászok szoros együttműködésben dolgoznak többek között a belgyógyász, a gasztroenterológus, a reumatológus, a gyermekgyógyász és a tüdőgyógyász szakemberekkel. A szakmai fórumon is közösen vitatták meg a kórképek terápiájában alkalmazott újdonságokat.

Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója
Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Szombaton, a rendezvény második napján pedig elsősorban a bőrbetegségek új felosztási rendszereiről tanácskoztak a résztvevők.

– Az utóbbi években számos kórképről derült ki, hogy nem egy betegség, hanem egy nagyobb betegségcsoport része. Most zajlik a betegségek új felosztása, logikusabb, érthetőbb csoportosítása. Nagyon fontos megismerni az alosztályokat, az alcsoportokat egy nagy betegségen belül, hiszen így képesek lehetünk arra, hogy a kórképeket könnyebben, pontosabban diagnosztizáljuk és eredményesebben kezeljük – hangsúlyozta Szegedi Andrea tanszékvezető egyetemi tanár.

A Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumot a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke, a DAB Immunológiai Munkabizottsága és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológia Társaság 19. Allergológiai Ülésének új formájaként rendezték meg. A kétnapos szakmai programon mintegy kétszáz szakember vett részt a DAB Székházban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában