Idősköszöntés

2024.03.01. 11:23

„A szexnél sokkal fontosabb a szeretet” – állítja a kilencvenöt éves János bácsi – videóval

Lelesz János személyében egy igazán érzelmes férfit ismerhettünk meg, aki elérzékenyült, amikor a hosszú élet titkáról kérdeztük.

Nagy Emese

Lelesz János személyében egy igazán érzelmes férfit ismerhettünk meg

Forrás: Molnár Péter

Lelesz János március 1-jén töltötte be 95. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt hétfőn debreceni otthonában Majer Tamás önkormányzati képviselő és Madarász-Nagy Nikolett, a debreceni polgármesteri hivatal a szociális osztályának munkatársa.

Ottjártunkkor megtudtuk, az ünnepelt kilencvenöt évvel ezelőtt szombat reggel 7 órakor Hajdúdorogon született, a Dohánybeváltó utcában – ezt édesapja osztotta meg vele, amikor már nagyobbacska fiú volt. Úgy fogalmazott, már gyermekkorában is pénzéhes volt, ezért miután kijárta a hat osztályt, dolgozni kezdett. 

Két nővérem volt, és általuk megismerkedtem a csendőrökkel, akik látták rajtam, dolgos 13 éves fiú vagyok, így nekik lettem a szolgáljuk (segítőjük). Sokáig serénykedtem a kezük alatt, mindig is szófogadó voltam, szerették, hogy első szóra mindent megcsináltam, amit kértek. Később, a második világháborút követően lett 5 hold földünk, földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztunk apámmal, majd megalakult a téesz

– fogalmazott. Hozzátette, 95 év alatt sok mindent megélt, hosszú éveken át kétkezi munkát végzett, ugyanis a MÁV-dolgozója lett. Eleinte Csepel környékén dolgozott, utána átkérette magát Debrecenbe.

Debrecen, majer tamás, idősköszöntés
Lelesz Jánost Majer Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte születésnapja alkalmából 
Forrás: Molnár Péter

– Más világ volt, amikor már a MÁV Debreceni Építési Főnökség szakembere lettem, darus voltam és könnyűgépkezelő, ekkor már nem kellett kemény fizikai munkát végeznem, ami könnyebbség volt. Szerettem dolgozni, fontosnak tartottam mindig is, hogy az embernek legyen egy biztos munkája és anyagi háttere. Nem jártam kocsmába, nem dohányoztam. A hasamat mindig is szerettem, az a mai napig így van – mondta mosolyogva. Kiemelte, elvégezte a nyolc osztályt, ugyanis az kellett ahhoz, hogy különböző gépeken munkálkodhasson.

Mit tart fontosnak az ünnepelt?

Megtudtuk, János bácsinak három felesége volt, két gyermeke született, egy fia és egy lánya, ma pedig már három unokájára és egy dédunokájára is büszke lehet.

A legutóbbi feleségemmel hosszú évtizedeken át együtt voltunk, de sajnos ő már elment. Most is van egy párom, vele hat éve alkotunk egy párt, ő Bárándon él. Soha nem szerettem egyedül lenni, és most itt nem arra kell gondolni, hogy a magánytól ódzkodtam, de az ember társaslény, fontosnak tartom, legyen mellettünk egy olyan ember, aki szeret és tisztel minket. A mostani kedvesem nagyon jószívű asszony, nincs olyan nap, hogy ne hívjon fel. De mindketten idősek vagyunk, és jobbnak láttam, ha inkább beköltözök az otthonba, nem akartam teher lenni. Sokat találkozunk, járok hozzá, és igazából mindenhova járok, nem hagytam el magam. Nem is érzem annyi idősnek magam, amennyi vagyok. Nem szedek semmiféle gyógyszert, és nem fáj semmim!

– hangsúlyozta. – Amikor Bárándon vagyok, akkor jókat beszélgetünk, és amikor még én is jobban bírtam, bort és pálinkát készítettünk, ugyanis hatalmas gyümölcsöse van a kedvesemnek – jegyezte meg. Leszögezve, szerinte a szexnél sokkal fontosabb a szerelem és a szeretet.

Ez a hosszú élet titka

János bácsi imádott vezetni, 93 éves koráig meg volt a jogosítványa, és bizony nem csak dísznek, azzal járt évekkel ezelőtt még Bárándra is. – Több autóm volt, házam is, mert mindig megfogtam a pénzt, soha nem szórtam. Gyűjtögettem, hogy mindig legyen mihez nyúlnom. Sokat segítettem a lányomnak és a fiamnak is, mert úgy vagyok vele, ha az embernek gyereke lesz, akkor az felelősséggel jár – nyomatékosított.

Sokat jár boltba, piacra, hetente kétszer készít turmixot többféle gyümölcsből, és mindig tesz bele fokhagymát, ám mégse ezt emelte ki, amikor a hosszú életről kérdeztük.

A józan élet, a szeretet és a nyugalom – ez a hármas a legfontosabb. Ha ezek megvannak, akkor egy kis a szerencsével a boldog és hosszú élet garantált

– állítja János bácsi, aki emelte: soha ne feledjük, a szerelem mulandó, azonban a szeretet örök! János bácsi videóban is üzent: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában