Fejlesztés

2024.03.28. 14:12

Fontos gyűjtőút kap aszfaltot Bárándon – fotókkal

Mintegy másfél kilométeren fejlesztik az Arany János utcát Bárándon.

Bekecs Sándor

Mintegy másfél kilométeren fejlesztik az Arany János utcát Bárándon

Forrás: Czinege Melinda

Fontos gyűjtőútját fejleszti Báránd önkormányzata. Mintegy 216 millió forint támogatást nyert a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázatán, amelyből aszfaltréteget kap az Arany János utca. A munkálatok a napokban kezdődtek, a kivitelezésről március 28-án tartottak sajtótájékoztatót.

Kovács Miklós, Báránd polgármestere a projekt ismertetése során elmondta, a támogatói szerződést múlt év februárjában írták alá, az azóta eltelt időszakban elkészültek a kiviteli és engedélyes tervek, lezajlott a közbeszerzés előkészítése és lebonyolítása. 

Kevés olyan beruházás, fejlesztés van, amely akkora társadalmi igényt valósít meg, mint az útfejlesztés. Az elmúlt években minden lehetőséget megragadtunk, hogy fejlődjön a község úthálózata. Vannak még hiányosságok, de ezeket is igyekszünk folyamatosan felszámolni

– fogalmazott.

báránd, útfejlesztés, top plusz
Kovács Miklós, Báránd polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelte, a település útfejlesztéseire önerőből nagyon minimális lehetőségük volt, szinte valamennyi felújítás, építés uniós és hazai pályázatok bevonásával, kormányzati támogatások révén készülhetett el. Mint fogalmazott, ezeknek köszönhetően a település eljutott oda, hogy bár nem minden utca aszfaltozott, de valamennyi járható, közlekedhető.  

Az Arany János egy tipikus belterületi gyűjtőút. A projekt során mintegy 1,5 kilométeren újul meg a Fő út és a Szabadság utca között. A munkálatok várhatóan április végéig, de legkésőbb június 30-ig befejeződnek

– ismertette. Hozzátette, a kedvező kivitelezői ajánlatnak köszönhetően (nettó 85 millió forint) lehetőség nyílik további 700-1000 méteres szakasz fejlesztésére is.    

Élhető településsé fejlődött Báránd

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: orvosi rendelőkbe, nevelési intézményekbe, szociális intézményekbe a lakosság kisebb hányada jár rendszeresen, mint az utakon, így ésszerű, hogy ezek fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír számukra.

Jól láthatóak az elmúlt évek eredményei Bárándon. Így a következő időszak feladata ennek a folytatása. Ehhez pedig szükség van arra, hogy mind a lakosság, a településvezető, mind pedig a vármegye és a kormányzat egy irányba tartson, közös cél elérésén dolgozzon

– fogalmazott a honatya.

báránd, útfejlesztés, top plusz
Bodó Sándor országgyűlési képviselő 
Forrás: Czinege Melinda / Napló-archív

Közel hatvan hajdú-bihari település nyert támogatást eddig

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke ismertette, megközelítőleg 12 milliárd forint értékben ítéltek oda támogatásokat útfejlesztésekre 59 település részére, továbbá a 4 és 5 számjegyű fejlesztése során összesen 8 projekt indul majd el, melyekre szintén 12 milliárd forint áll rendelkezésre.

– Kovács Miklós polgármester a vármegyei közgyűlés tagjaként aktív szerepet vállalt a fejlesztési ciklus stratégiájának kialakításában. Korábban a szabályok nem engedték, hogy pályázatokat írjunk ki kifejezetten belterületi útszakaszok felújítására, hosszas egyeztetések után értük el, hogy támogathatók legyenek ezek a projektek – mondta Pajna Zoltán. 

báránd, útfejlesztés, top plusz
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás:  Czinege Melinda

Hozzátette, ennek eredményeként a rendelkezésre álló európai uniós források mintegy negyedét fordíthatják a vármegyei települések útfejlesztésekre. A lehetőségek tárházát pedig tovább bővítik a Magyar Falu Program, a Vidékfejlesztési Program és a Belügyminisztérium pályázati lehetőségei

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában