Elismerés

2024.03.17. 20:31

Akadémiai Ifjúsági Díjat nyert a HUN-REN ATOMKI kutatója

Haon.hu

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia vezetői a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére hozták létre. A díjat minden évben olyan kutatóknak adják, akik már eddigi pályájuk során is kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtottak a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok vagy a matematikai és természettudományok területén.

Az akadémia főtitkára Akadémiai Ifjúsági Díjat adott át Temovski-Molnár Katának, a HUN-REN ATOMKI (Atommagkutató Intézet) tudományos munkatársának Magmás folyamatok eredetének és időbeliségének nyomozása nemesgázizotópok segítségével című pályamunkájáért.

A vulkáni veszély előrejelzése szempontjából kulcsfontosságú a kitörés előtt a magmakamra állapotának, az itt lezajló folyamatoknak alapos ismerete, hogy minél pontosabban megértsük, mi vezet el egy adott vulkáni rendszer működésének felújulásához és a vulkánkitöréshez. A múltban lezajlott folyamatokat a különböző vulkanikus kőzetek összetételének, állapotának alapos vizsgálatából lehet rekonstruálni. Temovski-Molnár Kata a vulkáni kőzeteket felépítő ásványok zárványaiban csapdázódott nemesgázok (pl. hélium, neon) izotóparányainak mérésével, valamint a vulkánkitörések korának meghatározásával foglalkozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában