Háború

2024.02.24. 07:00

Orosz-ukrán háború: két év után itt tart a fegyveres konfliktus

Az orosz-ukrán a háború harmadik évébe lépett, októberben kitört az izraeli háború, 2024-ben újra elnököt választ Amerika. Mindezek hatásairól is kérdeztük Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt.

Bekecs Sándor

A szakértő véleménye szerint a tűzszünet lenne most a legjobb megoldás

Forrás: Anadolu via AFP / Jose Colon

Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én indította el „különleges hadműveletét” Oroszország északkeleti szomszédunk ellen, s azóta is tart a háború Ukrajnában. Az eltelt két év alatt a fegyveres konfliktus nem ért véget, a béketárgyalások már az első évben megakadtak, a tűzszünetre pedig továbbra sem hajlanak a felek. Bár a háború Ukrajna területén zajlik, annak gazdasági, politikai hatása az ország határain kívülre is elérnek. Mi várható idén? Mikor lesz vége az orosz-ukrán háborúnak? Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét kérdeztük. 

A front teljes szakaszán – kivéve a Dnyeper folyó bal partjának egy kis részét – orosz támadásokat látunk. A legnagyobb nyomás Donyeck megyében, az avdiivkai szektorban volt eddig, az elmúlt hétvégén vették be az oroszok Avdiivka városát, ez egy jelentős taktikai és morális siker volt számukra

 – foglalta össze az ukrajnai háború harcterein történteket a szakember. Hozzátette, azoknak az ukrán előretöréseknek, részsikereknek a területén támadnak az oroszok, ahol a nyáron az ukránok nyomultak előre. Az egyik Robotine-Verbove térsége, ami Orihiv városába nyitná meg az utat az oroszok előtt, de hosszabb távon akár Zaporizzsja közelébe is kerülhetnek.

Ukrajna háború haon
Egy ukrán katona súlyosan megsebesülve érkezik az evakuálási pontra, miután elszállították az avdijivkai csatatérről
Forrás: Anadolu via AFP / Narciso Contreras 

A gázai konfliktus hatása az orosz-ukrán háborúra 

Az ukrajnai háború mellett egy másik fegyveres konfliktus kitörése is megjelent október 7-én a Gázai övezetben. Demkó Attila ezzel kapcsolatban kifejezte, ez negatív befolyással volt Ukrajna védelmi képességeire, hiszen az Egyesült Államok figyelmét és segélyeinek egy részét már októberben elvonta. 

Mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy az orosz-ukrán háborúról elterelődjön a figyelem, illetve ahhoz, hogy az Egyesült bizonyos fegyverkészleteket, harckocsikat ne az ukrajnai háborúba vonjon be, hanem Izraelt támogassa velük. Tehát gyakorlati, szimbolikus és politikai haszna is van az oroszok számára a közel-keleti háborúnak

 – húzta alá.  

A szakember elmondta, az izraeli háború rendkívül megosztó az amerikai baloldalon belül, és azt a centrumot, amit Biden képvisel, nagyon kellemetlen helyzetbe hozta. A republikánusok egyértelműen állnak ki Izrael mellett. – Mindezek mellett egyre több a kétely – már a demokratákhoz közeli médiában is – Biden fizikai és szellemi állapotával kapcsolatban, s felmerült az alelnök, Kamala Harris mennyire lenne alkalmas jelölt a vezetésre. Azonban ő rendkívül népszerűtlen, tehát többszörös válság van a Demokrata Párt vezetésében, s ez akadályozza azt a 60 milliárd dolláros támogatási csomagot, melyet az orosz-ukrán háborúra fordítana az USA – összegezte az amerikai belpolitikai helyzetet Demkó Attila. Az ukrajnai háború szempontjából ez szintén rossz hír, ráadásul a 2022-es kudarcok után sikeresen talpra tudott állni Oroszország.  

Európa kitart Ukrajna háborús támogatásában 

– Az Európai Unió kitart Ukrajna nagymértékű anyagi támogatása mellett, a probléma viszont az, hogy nincs annyi fegyver, mint az Egyesült Államokban. Nem gyárt elég lőszert és fegyvert Európa, a tagállamokban éves szinten tudnak tucatnyi harckocsit és önjáró tarackot legyártani, míg Oroszország havi szinten százas nagyságrendben tudja ezeket rendelkezésre bocsátani. Bár utóbbiak minőségben ugyan nem érik el az európai eszközök minőségét, de a mennyiség tud a minőség felett győzni – mondta Demkó Attila. Mint fogalmazott, az ukrajnai háború kapcsán Európa kitart, de ez nem elég, még a tavalyi támogatási szint fenntartására sem.  

Budapest Demkó Attila haon
Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője 
Forrás: MW-archív

Hozzátette, március közepén kerülhet az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza elé az Ukrajnának szánt támogatás-csomag. Ha azt el is fogadják, hónapok telhetnek el addig, míg az északkeleti szomszédunkhoz megérkezik. 

– Hiába érkeznek meg akár új harckocsik vagy önjáró tarackok, vagy bármely eszköz az orosz-ukrán háború frontjaira, ha nincs rá képzett kezelőszemélyzet. Ez ugyanis további hónapokat jelenthet, még az alapkiképzés esetén is. A lőszerhiányon, illetve a légvédelmi rakéták hiányán talán tudna viszonylag gyorsan alakítani az ukrajnai háború erőviszonyain az USA-segély – jegyezte meg.

Mikor lesz vége a háborúnak? 

Demkó Attila elmondta, Magyarország az orosz-ukrán háború kezdetétől fogva felhívta a figyelmet arra, hogy katonai megoldás vélhetően nincs, azaz minél tovább tart a háború Ukrajnában, északkeleti szomszédunk annál rosszabb helyzetbe kerül. – Az események azt mutatják, a magyar érvelés racionális: a lehetőség az orosz-ukrán háború rendezésére a tűzszünet. Ha ez nem történik meg, akkor 2024-ben szinte bizonyos, hogy újabb vereségek várnak Ukrajnára – összegezte hazánk meglátásait az ukrajnai háború kapcsán. Hozzátette, ezt európai szinten nem ismerik fel. Továbbra is az az irányvonal, hogy Európa mindent megad az Ukrajnának, az viszont már más kérdés, ez elegendő-e.  

Demkó Attila elmondta, Magyarország kritikák össztüze alatt van, ezért az egység megőrzése érdekében, illetve azért, hogy ne legyen ez egy permanens konfliktus, hazánk megszavazta Ukrajna európai uniós tagsági tárgyalásainak megnyitását, valamint az 50 milliárdos támogatási csomagot.

 – A kérdés, hogy ki hazudik Ukrajnának? Mi hazudunk vagy azok, akik azt mondják, hogy lehet itt katonai győzelmet elérni. Ugyanis a valóság az, hogy katonai megoldás nincs és amit tenni lehet az az, hogy a további pusztítást, s az eszkalálódás esélyét csökkentsük – fogalmazott szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában