Természetvédelem

2024.02.27. 13:40

Hogyan kerül a madarakra gyűrű? – bemutatót tartottak Debrecenben – fotókkal

Számos érdekesség elhangzott a műveletről a népszerű eseményen.

Kosztin Éva

Néhány állat nyugodtan tűrte a kezeket

Forrás: Czinege Melinda

Immár tizenegyedik alkalommal tartotta meg az éves madárgyűrűző eseményét a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) Környezetvédelmi Bizottsága kedden. A madárfajok jobb megismerése, illetve a madárgyűrűzés népszerűsítése céljából minden év februárjában megrendezett egyetemi bemutató madárgyűrűzést ezúttal a Debreceni Egyetem főépülete mögött, az Ország László sétányon szervezték, amelyen kiállító partnerként részt vett a debreceni Természettár és a Magyar Madártani Egyesület (MME) is.

Debrecen Sztrehánszki Lili haon
Sztrehárszki Lili, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke ismertette a madárgyűrűzés folyamatát
Forrás:  Czinege Melinda

– A madárgyűrűzés egy egyedi jelölésen alapuló madárvonulás-kutatási módszer. A madarakat ehhez úgy fogjuk be, hogy egy szinte láthatatlanul vékony hálót, úgynevezett függönyhálót feszítünk ki a madáretetők mellett, amibe az etetőt látogatva beleakadnak. A hálót óránként ellenőrizzük, és a benne talált madarakat kis vászonzsákba tesszük, hogy megnyugodjanak. 

Ezután minden madár kap a bal lábára egy egyedi jelzéssel ellátott fémgyűrűt, ez olyan lesz nekik, mint nekünk a személyi igazolvány, vagy az autóknak a rendszám, nincs belőle két egyforma. Innentől ez az ő egyedi azonosítójuk, ha bárhol visszafogják őket, ez alapján a szám alapján tudni fogják, hogy például az a madár, amit ma gyűrűzünk, az 2024. február 27-én itt, a Debreceni Egyetemnél járt

 – tájékoztatta portálunkat Sztrehárszki Lili, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, igazi tömeg gyűlt össze a madárgyűrűző asztal körül minden korosztályból. A műveletet Juhász Lajos egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK) Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője végezte. A madarakat a hálókból önkéntes egyetemi hallgatók gyűjtötték be, és még a vászonzsákban lemérték őket, mielőtt Juhász Lajos tapasztalt kezei közé kerültek az állatok. – Ha egy csuszka fönt énekel a fán, nagyon fontos, hogy látjuk és halljuk, de hogy kézközelből is megismerjük, egy ilyen akcióban lehetséges – fogalmazta meg az eseményről.

Madarat tolláról és gyűrűjéről

Mint a bűvész a kalapból a nyuszit, úgy húzta elő a madarakat a vászonzsákból Juhász Lajos: elsőként egy széncinegét, de láthattunk fenyves cinegét, csízt és kék cinegét is. A tanszékvezető ismertette a fajukat, a nemüket és a tollazatuk alapján megállapította, hány éve volt fióka a kezébe lévő állat. A madarak bal lábára felhelyezte a méretüknek megfelelő gyűrűt, amelynek a számát egy nagy kockás füzetbe vezették. A türelmesebb madarakat meg is lehetett simogatni az érdeklődők legnagyobb örömére, de voltak, melyek hamar tovaröppentek a gyűrűzés után.

Amíg a hallgatók befogták a madarakat, Juhász Lajos részletesen bemutatta a Magyarországon használ gyűrűket méretük szerinti sorrendben. Elmondta, hogy a legkisebben olyan aprók a számok, hogy szemüveggel is kihívás leolvasni; füzikére, ökörszemre és a csízre teszik, míg az itthon jelenleg legnagyobb forgalomban lévő gyűrű a szirti sas, réti sas és a fehér gólya lábára kerül.

Debrecen Juhász Lajos haon
Juhász Lajos egyetemi docens, a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Olyan gyűrűket is bemutatott a tanszékvezető, amik más madarak lábáról származnak. – Erre a gyűrűre az van írva, hogy Museum Zoolog Helsinki Finland, egy halászsas lábán volt. Egy tanítvány hozta be,  egy rókakotorékból ásták ki. A róka valószínűleg megtalálta az elpusztult sast, amit mint kiderült, 18 évvel korábban, fióka korában jelölték meg Finnországban – osztotta meg tapasztalatait, ezzel is hangsúlyozva a madárgyűrűzés jelentőségét.

Az itthoni számokat Sztrehárszki Lili ismertette, mint megtudtuk, jelenleg a Magyar Madárgyűrűzési Központ 429 regisztrált kollégája évente közel 230 ezer madarat gyűrűz meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában