Párthír

2024.02.21. 18:39

Nem tudták értelmezni - reagált a Fidesz a Civil Fórum költségvetést érintő sajtótájékoztatójára

A Fidesz-KDNP-frakció közleményben világított rá arra, hogy a továbbiakban is a debreceniek érdekeit tartják szem előtt.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

– Elismerjük, hogy bizonyos területeken történt előrelépés, de összességében a költségvetés előterjesztése ellentétes a város érdekeivel – fogalmazta meg Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő a Civil Fórum Debrecen Egyesület nevében a szervezet február 21-i sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, a költségvetés összege ugyan jelentős növekedést mutat az előző évihez képest, de ennek az az oka, hogy a kormányzati támogatású beruházások 58 milliárd forinttal szerepelnek az előterjesztésben, amit leszámítva átlagos növekményű gazdasági év elé nézne Debrecen. – Az elmúlt évben a város közvéleménye egyértelműen állást foglalt, hogy nem kívánja támogatni az ázsiai befektetők fejlesztéseit, mégis ennek adják a legnagyobb teret – mondta Gondola Zsolt Zoárd.

Illés-Rácz Mariann képviselő a kormányzat által elvont 8 milliárd forint szolidaritási adóról beszélt. –Lakossági igényekre is fordíthatnánk ezt a 8 milliárdot, a város szabad döntési joga csorbul ezzel az elvonással – adott hangot a vélekedésének.

A debreceniek érdeke van szem előtt

A sajtótájékoztatón elhangzottakra a debreceni Fidesz-KDNP-frakció közleményben reagált. Mint írták, a Civil Fórum sajtótájékoztatóján elhangzottakból leginkább az látszik, hogy túl komplex és túl hosszú a költségvetési előterjesztés, így nem tudták részletesen értelmezni és végig gondolni mindazt, ami megjelenik a 2024. évi költségvetésben.

Már a mai, keleti városrész komplex fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón elhangzottak is pontos cáfolatai annak, amelyről a 2024-es költségvetés kapcsán a Civil Fórum beszél, hiszen a gazdaságfejlesztéshez szükséges beruházásokat, a városfejlesztési célok elérésre használjuk fel, mely minden esetben a debreceniek érdekét szolgálják.

A keleti városrész komplex fejlesztésének minden eleme az ottani lakosság igényeivel találkozik, amelyeket évek óta megfogalmaznak és a 2024-es költségvetés erre is megfelelő választ ad. A mai sajtótájékoztatón elhangzottak egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a lakossági igények kiszolgálása abszolút prioritása a költségvetés összeállításának és nem csak a gazdaságfejlésztési célokat, hanem a lakosság által megfogalmazott fejlesztési igényeket is szolgálja

– emelték ki.

Az elmúlt évek sikeres gazdaságfejlesztésének köszönhetően Debrecen gazdasága háromszorosára nőtt az elmúlt tíz évben. Ez pedig azt jelenti, ha a város gazdasága jól prosperál, annak a lakosok, csak nyertesei lehetnek.

Felújítások, beruházások valósulnak meg

Debrecen 2024. évi költségvetése abszolút polgárcentrikus, a debreceniek igényeire reflektál, annak minden forintja a debreceniek jólétét szolgálja. A város teljes területén megvalósulnak olyan fejlesztések, melyek az emberek mindennapi életével, mindennapi felvetéseivel foglalkoznak, és azokat a problémákat oldják meg, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a város polgárai. Számos intézményi felújítás, útépítés, útjavítás, járdafelújítás, sőt jelentős víziközmű (ivó és szennyvíz) fejlesztés valósul meg Debrecenben, mely abszolút a debreceniek életminőségének fejlődését szolgálják. De a fejlesztéseken túl Debrecen gondoskodó városként egyre nagyobb mértékben segíti a debreceni családokat, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy április 1-től ingyenesen utazhatnak a városban tanuló 14 év alatti diákok - olvasható a közleményben.

A gazdasági övezetek fejlesztései pedig nem egy gyár, vagy üzem igényeihez, hanem minden oda kerülő és már működő hazai és nemzetközi vállalat biztonságos működéséhez szükséges fejlesztések, olyan vállalatoké melyek most is debreceni családok és fiatalok ezreinek biztosítanak megfelelő megélhetést, anyagi biztonságot.

Hangsúlyozták, Debrecenben csak biztonságos, a környezetvédelmi és biztonsági szempontokat figyelembe vevő cégek működhetnek, és a hatóságok segítségével ezeket a szempontokat ki is fogjuk kényszeríteni.

Biztonságos, gondoskodó város 

Debrecen önkormányzata 2024-ban a központi költségvetésből 21,4 milliárd forint normatív és 58,3 milliárd forint beruházási támogatást kap. A város idén 8 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet be a helyi adóbevételéből a központi költségvetésbe, ennek megfelelően Debrecen nem nettó befizetője a központi költségvetésnek, hanem nettó haszonélvezője.

Felhívták rá a figyelmet, hogy amíg a Fidesz-KDNP politikusai vezetik a várost, addig Debrecen egy fejlődő, biztonságos, erős, gondoskodó, kiegyensúlyozott és a környezetvédelmi szempontokat is maximálisan figyelembe vevő város lesz. Papp László Debrecen fejlődésének és a biztonságának garanciája, míg a baloldal a lemaradás és a bizonytalanság záloga. Lehet választani!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában