Megemlékezés

2024.01.25. 22:01

A holokauszt áldozataira emlékeztek Hajdúnánáson – fotókkal

A világban dúló háborúk azt mutatják, ma is aktuális a népirtás borzalma.

Hajnal László

A megemlékezést követően a résztvevők mécsest gyújtottak, majd közösen elsétálták a Mártírok utcára

Forrás: Czinege Melinda

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a hajdúnánási Kéky Lajos Városi Művelődési Központ galériája csütörtökön délután.

– Ami a második világháború alatt az európai zsidósággal és az 1944-es évben a magyar zsidókal történt, arra nincs mentség, nincs magyarázat. Ezért kell emlékeznünk azokra az asszonyokra, édesapákra, gyermekekre, akiknek gyökeresen megváltozott az életük, akik szembesültek a kitaszítottsággal, a halállal és olyan borzalmakkal, amikről mi csak tanultunk, hallottunk – mondta beszédében Nagyné Legény Ildikó.

Hajdúnánás alpolgármestere egy személyes emléket is megosztott a jelenlévőkkel. Elmondta, családjával maga is meglátogatta az auschwitzi haláltábort, úgy véli, az ott látott szörnyűségeket sem elfelejteni, sem feldolgozni nem lehet.

– Kötelességünk megemlékezni és küzdeni a mindennapokban azért, hogy ezek a történések ne ismétlődjenek meg. A zsidó emberek Hajdúnánáson is egy közösséget alkottak: volt identitásuk, elképzelésük, és ugyanolyan életet szerettek volna, mint mi. Az ő vesztük a nép hergeléséből adódott, ez mai napig egy hatalmas teher, amit sokan megpróbálnak elnyomni, de mindezt elfeledtetni nem lehet – mutatott rá. 

Hozzátette, Hajdúnánás polgárainak éreznie kell, hogy jó egy közösséghez tartozni, és meg kell őrizni azt, vigyázva, hogy semmi nem adhat okot arra, hogy egymás ellen forduljanak az emberek.

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere
Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Ma is aktuális a zsidóság szenvedése

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke büszkeségét fejezte ki, hogy Hajdúnánáson az önkormányzat minden évben közösen megemlékezést szervez a holokauszt áldozatainak emlékére.

Rávilágított, habár minden évben elhangzik, hogy a borzalmaknak nem szabad megismétlődnie, de kitekintve a világba, látható, hogy az emberiség nem tanul a történelemből. Mint mondta, akár Ukrajnát, akár Európa távolabbi részét szemléljük, olyan háborús helyzetet vagy elborzasztó állapotokat tapasztalunk, ami az ország biztonságát és a lakosságot is veszélyezteti.

A holokauszt borzalmainak idején egyáltalán nem volt biztos, hogy az emberek megélik-e a másnapot, hogy egy pohár vizet meg tudnak-e inni, hogy a csecsemőket el tudják-e látni. Egy auschwitzi látogatás során a látvány ébreszti rá az embert, milyen szörnyűségek történtek 

– mondta.

Horovitz Tamás reményét fejezte ki, hogy a fiatalabb generációk is tanulni fognak a múltból és a jelenből, és egy olyan időszakot teremtenek, ahol a béke és együttműködés köszönt be, ahol mindenki szabadon élheti meg vallását, ahol nem ellenségként, hanem barátként tekintenek egymásra az emberek.

Az eseményen Kiss-Kató Hajnalka elszavalta Lutter Imre és Radnóti Miklós egy-egy költeményét. A megemlékezést követően a résztvevők mécsest gyújtottak, majd közösen elsétálták a Mártírok utcára, ahol elhelyezték az emlékezés lángjait az Áldozatok Emléktáblájánál.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában