Erős gyökerek

2024.01.28. 17:39

Énekben és gyümölcsben volt gazdag a fák ünnepén Debrecenben – fotókkal

A gyász emlékét őrizve, mégis az életet ünnepelve telt a zsidó ünnep.

Hajnal László

A TubiSvat, azaz a fák ünnepének alkalmából tartottak zenés rendezvényt a Debreceni Zsidó Hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában vasárnap délután. A megjelenteket Kreislerné Grósz Zsuzsanna, a hitközség alelnöke köszöntötte.

Izraelben TubiSvatkor, a fák újévén kezd megújulni, feléledni a természet, ekkor kezdenek virágozni a mandulafák. Nálunk még tél van, de mi a mai napon vidámságot hozunk Debrecenbe. Az ajtajaink kitárulnak, együtt ünnepelünk. A fa szimbólum: jó gyökereink vannak, erre építünk

 – mondta az alelnök.

CM20240128_Fák ünnepe_Debreceni Zsidó Hitközség_HAON (1)
Kreislerné Grósz Zsuzsanna, a hitközség alelnöke
Forrás: Czinege Melinda

Kreislerné Grósz Zsuzsanna kifejtette, a bölcsek szerint TubiSvat napján dől el, melyik fának mi lesz a sorsa: fejlődni, nőni fog, és dús termést hoz, avagy elsorvad, tönkremegy. Ez az ünnep abban különbözik a többitől, hogy nem mondanak különleges imákat, és nem számít munkaszüneti napnak.

Az alelnök egy másik, jóval szomorúbb aktualitásra is felhívta a figyelmet. Január 27-én volt ugyanis a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja.

– A magyar zsidóságnak minden nap egy holokauszt, hiszen emlékeznünk kell azokra a hittestvéreinkre, azokra a családtagjainkra, akiket nem ismerhettünk meg, mert a poklok poklában maradtak – emlékeztetett. Reményét fejezte ki, hogy ezek a borzalmak nem ismétlőnek meg többé.

Friss termés és örömének

Ezt követően az emléknap alkalmából a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Tordai Zoltán és Váradi Géza a Schindler listája című film dalával kedveskedett a meghívottaknak.

CM20240128_Fák ünnepe_Debreceni Zsidó Hitközség_HAON (5)
Tordai Zoltán és Váradi Géza műsora
Forrás: Czinege Melinda

Kreisler Gábortól, a hitközség vezetőségének tagjától megtudtuk, a többéves hagyomány szerint Debrecenben is faültetéssel ünneplik a TubiSvatot, azonban a hideg idő és a fagyos talaj miatt ezúttal mindössze jelképesen, egy előre dézsába ültetett fáé volt a főszerep.

Egy rövidfilmmel is készültek a szervezők, valamint Kreisler Gábor elárulta, a nap folyamán a gyümölcskínálás sem maradt el, a különböző gyümölcsök jelentőségéről pedig Shmuel Faigen rabbi beszélt bővebben.

CM20240128_Fák ünnepe_Debreceni Zsidó Hitközség_HAON (12)
Forrás: Czinege Melinda

Elmondta azt is, Izraelben a fák napján ünnepelnek és énekelnek az emberek, ezért arra kérte a közönséget, hogy hasonlóan felszabadult hangulatban éljék át ők is a TubiSvatot. Így is történt: Tordai Zoltán és zenésztársa klasszikus zsidó dalokkal és ismert slágerekkel ajándékozták meg a vendégeket, akik a hitközség kórusát, a Zs-faktort követve vidáman és lelkesen énekeltek együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában