Rátz Tanár Úr Életműdíj

2023.12.11. 15:22

Kitüntetés: egy hajdú-bihari tanár példaértékű munkáját is díjazták

Haon.hu

2023-ban ismét nyolc tanár, köztük egy Hajdú-Bihar vármegyei pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Forrás: Béres Tünde-archív

Idén 23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián – tudatták az esemény sajtóközleményében. A díjat létrehozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány munkájának legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje hazánk kiemelkedő tehetségű általános -és középiskolai pedagógusait, szerte az országban.

E célokkal összhangban 2023-ban ismét nyolc tanár, köztük egy Hajdú-Bihar vármegyei pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Az elkötelezett pedagógusok kimagasló munkájának eredménye messze túlmutat az osztálytermen, hiszen támogatásuk nemcsak a tanulmányi eredményeket, de akár egész életpályákat is meghatározhat. Egyetlen kivételes tanár bölcsessége és mentorálása, elég lehet ahhoz, hogy a fiatalokból a jövő tudósai, vezetői és kiemelkedő egyéniségei váljanak, akik később tovább formálják hazánkat és az egész világot. Éppen ezért, az ország bármely szegletében tanítsanak is, a kiváló pedagógusok példaértékű teljesítménye és szakmai elhivatottsága elismerést érdemel, melyhez 2001 óta a Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentős mértékben hozzájárul.

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az Alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Az idei évben közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat.

Debreceni tanárt is díjaztak

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében rendezték meg. A díjat és a vele járó pénzjutalmat, fejenként 2 millió forintot ez alkalommal is nyolc kiváló általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át, a matematika-, fizika-, kémia-és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért. 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott.

A díjazottak között szerepel Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára is, aki mögött több évtizedes eredményes tehetséggondozó tevékenység áll. Kitüntetéséről elmondta: nagy megtiszteltetés, hálás érte és jólesik a külső elismerés. – A díj visszaigazolást is jelent számomra, hogy a múltban érdemes volt befektetni a munkába, a jelenben pedig erősíti a szakmába vetett hitemet, motivál, új erőt ad.

Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára
Tófalusi Péter, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára
Forrás: Béres Tünde-archív

A városban folytatott szakmai tevékenységeivel kapcsolatban pedig hozzátette: „A tanítással eltöltött évtizedek alatt megannyi nemesítő emberi, szakmai kapcsolódással lettem gazdagabb itt. Iskolámból és Debrecen városából nemcsak erőt, de ihletet is merítettem, s sokszor érezhettem azt, hogy ebben a városban fontos, amit csinálok és megbecsülnek érte.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában