Gyászhír

2023.12.27. 11:58

Karácsony másnapján elhunyt Dunkel Zoltán

Debrecenben szerzett PhD-fokozatot a gazdag életutat bejárt, elismert szakember.

Haon.hu

Életének 75. évében, 2023. december 26-án elhunyt dr. Dunkel Zoltán meteorológus, címzetes egyetemi docens, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Meteorológiai Társaság nyugalmazott elnöke – adta hírül honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Dunkel Zoltán meteorológus, címzetes egyetemi docens, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Meteorológiai Társaság nyugalmazott elnöke
Dunkel Zoltán meteorológus, címzetes egyetemi docens, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Meteorológiai Társaság nyugalmazott elnöke
Forrás: gov.hu

Mint írják, Dunkel Zoltán Budapesten született 1949. szeptember 26-án. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karán folytatta matematika tanári és meteorológus szakán. A diploma megszerzése után két évig a Meteorológia Tanszéken gyakornokként dolgozott, majd 1977-től az OMSZ munkatársa volt. 1984-től a Mikrometeorológiai, majd az Agrometeorológiai Osztály vezetője lett. 1995‒1998 között az OMSZ tudományos titkára volt. 1997-ben az ELTE-n földtudományi PhD fokozatot szerzett. 1999 és 2001 között Brüsszelben, kölcsönzött nemzeti szakértőként az EU COST titkárságon dolgozott. 2002‒2005 között az OMSZ Nemzetközi Osztályát vezette. Az OMSZ elnöke volt 2005 és 2007, valamint 2011 és 2013 között.

A Debreceni Egyetemen növénytermesztési és kertészeti témakörben PhD fokozatot szerzett.

A területi párolgás meghatározásának módszerei mezőgazdasági hasznosítású területekre című értekezésével 2002-ben. Címzetes egyetemi docens lett, majd habilitált doktor, valamint egyetemi magántanár. A firenzei Accademia dei Georgofili levelező tagja lett 2008-ban. 2009-ben a Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára lett. Oktatott az ELTE-n, a Kertészeti és a Kaposvári Egyetemen, majd 2013 és 2015 között a KE Agrometeorológiai és Vízgazdálkodási Csoport vezetőjeként dolgozott.

Nagyon szerette hivatását

Az  Időjárás folyóirat szerkesztő bizottságának tagja volt 1998-tól. A Physics and Chemistry of Earth (JPCE) folyóiratnál vendégszerkesztő, valamint a Légkör folyóirat szerkesztő bizottságának elnöke volt 2010 és 2021 között. Gazdag publikációs tevékenységét több mint 150 cikk, könyvrészlet mutatja.

Szakmai tevékenysége elismeréseként 2005-ben megkapta a Pro Meteorológia Emlékplakettet és a Honvédelemért Emlékérem I. fokozatát, majd 2014-ben a Schenzl Guidó díjat, ezt követően 2013. augusztus 20-án Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adott át neki a négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkája, a  meteorológiai szolgáltató tevékenység fejlesztése, megújítása, a lakossági és szakmai tájékoztatás minél szélesebb körű igénybevételének biztosítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Gazdag szakmai útjából is kitűnik, hogy Dunkel Zoltán nagyon szerette a hivatását, fontosnak tartotta a meteorológia tudományának népszerűsítését, a szakmai hagyományok tiszteletét. Emlékét szeretettel és tisztelettel őrizzük – írják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában