Messier-maraton

2023.12.09. 17:33

Nagyszabású nemzetközi csillagászverseny lesz jövőre Hajdú-Biharban

A Messier-maraton egy év kihagyás után tér vissza a Hortobágyra.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Hajdúsági, hajdúböszörményi amatőr csillagászok szervezik a III. Kárpát-medencei Messier-maraton nemzetközi csillagászati észlelőversenyt és távcsöves találkozót 2024-ben

– közölte a Haonnal Balogh Zoltán főszervező, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának titkára.

A közlemény szerint a program kiemelt célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az anyaországi és a határon túlról, Erdélyből , Felvidékről érkező amatőr csillagászok számára. Az első ilyen rendezvényt a Hortobágyi Nemzeti Parkban tartották 2022 áprilisában, most egy év kihagyás után tér vissza a puszta fényszennyezésmentes égboltja alá.

110 objektum egyetlen éjszaka alatt

A program nevét adó Charles Messier francia csillagász volt, aki egymaga 21 üstököst fedezett fel, melyből 15-öt ma is elfogadnak a szakcsillagászok önálló felfedezésként.

Észleléseit gyenge binokulárokkal, kisebb reflektorokkal és egyszerű lencsés távcsövekkel végezte, mely műszereken át szinte minden galaxis, planetáris köd, nyílt- és gömbhalmaz egyformán üstököshöz hasonló, elmosódott, fényes foltként jelent meg a látómezőben, azzal az eltéréssel, hogy ezen objektumok a valódi üstökösökkel ellentétben nem változtatták az égen elfoglalt helyzetüket, így később Messier ezeket azért katalogizálta, hogy ne tévessze össze a vadászott égi vándorokkal.

Az ily módon katalogizált legfényesebb mélyűri objektumok utóbb kapták a Messier-objektum elnevezést, melyből aktuálisan 110 darabot tartalmaz a katalógus.

A Messier-maraton célja az, hogy ebből a 110 halvány égi objektumból egy éjszaka alatt minél többet, lehetőség szerint mindegyiket fogja távcsővégre az észlelő csillagász, melynek teljesítése – tekintettel az éjszaka hosszára (kb. 9 óra) – komoly kihívást jelent.

Egy-egy objektum megtalálására, beazonosítására ugyanis alig 5 perc áll rendelkezésre, így a feladat még a rendszeresen észlelő, komoly égismerettel rendelkező amatőrcsillagászok számára is rendkívül nehéz – hívják fel a figyelmet a közleményben.

A Messier-maraton főtámogatója Novák Katalin köztársasági elnök és Nagy Sándor agrárminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában