Árvíz

2023.12.23. 14:46

Érkeznek az árhullámok, Hajdú-Biharban is felkészültek

Az érkező árhullámok miatt megkezdte működését az országos műszaki irányító törzs.

Haon.hu

Árhullám jöhet

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Országos Műszaki Irányító Törzse – tájékoztatta az OVF az MTI-t. Erre azért volt szükség, mert a Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt – tudatták.

Azt írták, az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén is folytatódik, több hullámban lehet további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Az Országos Vízjelző Szolgálat szombat délelőtti előrejelzése szerint a Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezi. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám. A kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan. A vízügyes szakemberek ebben a helyzetben felkészültek az erők átrendezésére is – közölte az OKF.

Hajdú-Bihart érintően jelenleg a TIVIZIG Hamvas-Sárréti területén II. fokú, a tiszai alsó és középső szakaszán I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó Bucsa-nádudvari szakaszán I. fokú az árvízvédelmi készültség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában