Villamos

2023.12.07. 11:54

Most akkor mi az igazság: Bengáli vagy tuja villamost látunk a felvételen? – itt a debreceni szakértő válasza!

Nagy port kavart az a Facebook-poszt, amelyen egy retro villamos látható, a hozzászólok nem tudták eldönteni, mi van a képen.

Nagy Emese

Az 1233-as pályaszámú FVV villamos Budapesten, 2015-ben

Forrás: Facebook/Debrecenben Hallottam-archív

A napokban megjelent egy bejegyzés a népszerű közösségi oldalon, amit a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportban is megosztottak. „A 1233-as pályaszámú FVV villamost 1964-ben építették, Budapesten állt forgalomba, majd 1983-ban adták el Debrecennek. 2012-ben örökségi villamosként hozták vissza Budapestre, de a 2018-as nagy felújításig megőrizte debreceni kinézetét. Ez a fotó 2015 júniusában készült a Fővám téren, a 2-es villamos metrómegállójában” – írta a bejegyzés létrehozója a képhez, amire csaknem ezren reagáltak, és sokan hozzászóltak.

Többen Bengálinak nevezték a villamost, ami vitát indított el a kommnetelők közt. Egyikük azt írta, ő 35 éve debreceni, és rengeteg olyan ismerőse van, akik 50-60 éve élnek a cívisvárosban, de egyikük sem hallott róla, hogy bárki, bármikor Bengálinak nevezte volna anno a képen látható villamost: szerinte Tuja volt a becsületes neve.

„Nem tudom értelmezni a villamosra a »Bengálit«. Az egy tigris. Debrecenben soha nem hallottam villamosra ezt mondani, pedig itt élek születésem óta, és az nem tegnap volt” – fűzte hozzá egy másik kommentelő.

Az elnevezés kialakulására több elképzelés van

Szerettünk volt az ügy végére járni, ezért megkerestük Gara Kálmánt, a debreceni közlekedéstörténeti emlékszoba létrehozóját, vezetőjét, aki arról tájékoztatott: bármely villamost általánosságban tujának nevez a köznyelv. 

A képen látható villamos ragadványneve a Bengáli, ami nem azonos a villamos típusával. Az elnevezés kialakulására több elképzelés van. 

Az egyik szerint a járműben elhelyezett motorok hangja hasonló a bengáli tigris hangjához. Más magyarázat azt mondja, a jármű ránézésre úgy néz ki, mintha a lábait maga alá húzó tigris feküdne a sínen. Egy harmadik változat szerint pedig azt tartották, hogy olyan gyorsan mozog a sínen, mint a támadásra lendülő tigris, amit nem lehet megállítani – magyarázta Gara Kálmán.

Debrecen tuja villamos haon
A tujázás a bliccelés veszélyes módja volt 
Forrás: Fortepan

Nem akartak jegyet váltani

A közlekedési szakember arra a kérdésünkre, mi a különbség a tuja és a tujázás között, azt válaszolta: a tuja maga a villamos jármű, a tujázás pedig, mint rossz és veszélyes szokás a fiatalok körében alakult ki a két világháború közötti időszakban. 

– Azt jelentette, hogy ha nem akartak jegyet váltani a villamosra, akkor mondták egymás között, hogy menjünk tujázni: a villamos hátulján a mellvasra vagy ütköző készülékre felállva utaztak. Mivel a villamosokon akkor kalauzoktól kellett jegyet venni, ez volt a bliccelés veszélyes formája – jegyezte meg.

Hozzátette, a Bengálit és a tuját a hozzászólok azért téveszthetik össze, mert fiatalok, életkorukból adódóan nem ismerik ezeknek a szavaknak a kialakulását, jelentését. 

Helytálló az, amit a bejegyzésben írtak, a fotón valóban egy 1233-as pályaszámú FVV villamos látható

 – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában